IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Сорен Хайрабедян: Делта мутацията е особено опасна за младите хора

Всяка ваксинация осигурява защита, заяви молекулярният биолог Георги Маринов

11:12 | 16.08.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинет за ваксинация<em>. Снимка: БГНЕС</em></p>

Кабинет за ваксинация. Снимка: БГНЕС

Нараства броят на заразените у нас с Covid-19. Миналата седмица вече преминахме границата от над 1000 заразени на ден. Според Националната информационна система 272 са новодиагностицираните  лица у нас през изминалите 24 часа с коронавирусна инфекция. Общо 2,154 млн. са поставените у нас дози от ваксините. Оказва ли се Делта вариантът еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните?

"По-висок вирусен товар означава, че количеството вируси  в една клетка е в пъти повече, отколкото при досегашните варианти. Това е и причината Делта вариантът да прави  пробив на ваксините". Това заяви пред Bulgaria ON AIR имунологът от Института по биология и имунология при БАН проф. Сорен Хайрабедян.

По думите му при такъв огромен вирусен товар количествата на антитела, които се произвеждат след ваксиниране, не са достатъчни.

"Това е вирус, който много мутира. При него стерилизиращ имунитет не може да се постигне. Този вирус реинфектира. Данни от Дания показват, че около 20% от преболедувалите се реинфектират. При хора на възраст над 65 години около  47% могат да се реинфектират", коментира още проф. Хайрабедян.

А относно доклад на САЩ, че Делта вариантът е еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните, имунологът подчерта, че Делта мутацията е особено опасна за младите хора.

"Проблемът, който се наблюдава в момента в САЩ, и който ще стане световен, е, че болниците се пълнят с млади хора. Делта вариантът е много заразен, младите не се ваксинират, затова сега те попадат в болница", уточни още изследователят. Той потвърди, че изграждането на колективен имунитет е невъзможно заради Делта варианта и бе категоричен, че има професии, при които се налага задължителната ваксинация.

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност". Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока", коментира изследователят.

"В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както при естествения имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което по думите му е „геноцидна политика“.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална реакция и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай".

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата.

"Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Опасен е най-вече за необразованите и идиотитее.Като осигурява защита всяка ваксина защо в държави, където са ваксинирани на 70% и повече от населението ситуацията е почти същата както преди ваксинацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
FNM
преди 2 години
Интересувам се за часовата ставка в рубли за тролване? Мисля и аз като теб да припечелвам допълнително в твърда валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 2 години
Спорът за ваксините е същият като спора дали земята е плоска - и в двата случа има научни доказателства но всеки сам избира във какво да вярва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Знам една жена, на която синът и премина през ваксинация. След няколко дни се отправил към вечните ловни полета, да търси предците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Е ако готви лошо, поне е разбрала, какво ти е на теб, когато ядеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 2 години
Съпругата ми ( ваксинирана с Пфайзер ) премина през короната за 3 дни , без кашлица , с температура 37,5 и общо неразположение и загуба на вкус и обоняние . Всеки им глава и е длъжен да я ползва не само за равновесие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
това оня сайт , дето според него извънземните са кацнали на земята , ли беше ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
https://thebulgariantimes.com/wp-content/uploads/1-182.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Проф. Сорен Хайрабедян: Делта мутацията е особено опасна за младите хора > Професорче > като вятъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още