IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП за второто тримесечие расте с най-много за последните 30 години

Спрямо първото тримесечие на годината повишението на икономиката е 0,6%, показват данни на НСИ

14:03 | 07.09.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 9,9% през второто тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано. Това показват сезонно изгладените данни (преизчислени и допълнени) на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Отчетеното повишение е най-голямото от последните 30 години. Според експресната оценка ръстът бе 9,6%

Спрямо първото тримесечие на годината ръстът на икономиката е 0,6% (при 0,4% в експресните оценки).

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 31,167 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4513 лв. от стойностния обем на показателя.

b1 b1

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 26,951 млрд. лв. по текущи цени, отчитат от НСИ. Това е ръст от 8,4% на годишна база, който се дължи основно на увеличението при търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство – 21,4%; професионални дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности – 4,5%; финансови и застрахователни дейности – 2,9%; селско, горско и рибно стопанство – 0,9%; държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа - 0,8%; операции с недвижими имоти – 0,5%; създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения – 0,3%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има бруто капиталообразуването с увеличение от 12,2% и крайното потребление с увеличение от 6,2%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 20,4%, а вносът - с 28,4% в сравнение с второто тримесечие на 2020 г., показват още данните на НСИ.

b2 b2

През второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 3,6% и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,8 процентни пункта до 27,2%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до ниво от 69,2% при 68,4% през съответния период на предходната година.

Най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 78,9%. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18,7% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Според сезонно изгладените данни през второто тримесечие на 2021 г. БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 0,6%, брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,4%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2%, а бруто капиталообразуването - с 0,5%.

Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни с 0,5%, а вносът на стоки и услуги - с 0,9%.

b3 b3

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Така е , но 80 процента няма да те разберат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
9.9% растеж спрямо същото тримесечие на миналата година не е никакво постижение , при положение,че тогава бяхме в най-сериозният локдаун и съответно базата е ниска.Тревожното е,че спрямо предходното тримесечие растежът е само 0.6%, което отговаря всичко на всичко на 2.5% ануализирано( т.е. с толкова би нараснал БВП за годината, ако всяко тримесечие расте с 0.6%).А току що излязоха данните за еврозоната и те показват 14.3% ръст спрямо миналата година и 2.2% на тримесечна база,т.е. цифри далеч надхвърлящи нащите...Не виждам никакъв повод за задоволство в тези данни, напротив-продължаваме да се тътрузим еваш еваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
:) Факт, Непрофесионално и подвеждащо е... направо абсурдно ! ... ама жълта медия, кво да прайш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Хвана ме, признавам, но като прочетох статията и заглавието и подзаглавието може да са по-добре написани. И все пак, постът е валиден за спрямо предходното тримесечие. Въпросът е, как ще е за следващите 2, защото те ще са от времето, когато нямаме официално правителство, тъй като гледам вече се планират 3тите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... спрямо същия период на миналата година... не спрямо зимата, чети и след подзаглавието :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Южна страна има повишение на БВП-то спрямо зимата, аз съм шокиран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
заглавието е абсурдно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Расте спрямо дупката миналата година :) То си пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Расте заради инфлация, не заради производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
Бащицата с прецизни мерки и теглики навременно приложени , нивелира българската икономика така , че дори и при временното Му отсъствие реализираме разтеж и излишъци ... наесен с песен , с любимият му шлагер "батальонът се строява" , и нова жипка с нови зимни гуми ще покорим нови върхове в най-новата ни икономическа история ... :))) ... амин ... ( s3 , получава ли ми се ... ?! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още