IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучери за процедури след Covid в спа комплекси искат от бранша

Финансирането да е от държавата и от работодателите, предлагат от Съюза по балнеология и спа туризъм

17:05 | 09.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възстановяването на хората след Covid-19 да бъде финансирано от държавата и от работодателите чрез ваучери, а рехабилитацията да се извършва в балнеокомплекси. Това предложиха от Съюза по балнеология и спа туризъм на осмия годишен конгрес, който се провежда в Разлог.

В Националния план за възстановяване и устойчивост здравният туризъм трябва да бъде категоричен приоритет, смятат от съюза.

От спа индустрията искат рехабилитацията след Covid-19 да се провежда в балнео и медикъл спа центровете, с ясно разписана от здравното министерство бюджетна рамка. 

"А не отново болниците. Хората не искат да стоят в болниците. Ние имаме информация, че се готви пътека за постковид рехабилитация, която да бъде на територията на болниците", каза Сийка Кацарова, председател на  УС на Съюза по балнеология и спа туризъм, цитирана от БНР.

Наред с ваучерите за храна на работодателите да бъде разрешено да изплащат част от работната заплата под формата на ваучери за рехабилитация и здравни процедури, настояват още от браншовата организация.

България е сред европейските държави, които закъсняват с мерките за преодоляване на Covid-19 и възстановяване на здравния статус на населението, заяви главният секретар на Европейската балнео и СПА асоциация Чила Мезоси.

Според нея голяма част от държавите изостават в това да имат ясна калкулация, ако не направят постковид рехабилитацията навреме, какви биха били разходите след това и какви биха били щетите върху населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още