IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Ниските лихви ще се запазят в средносрочен план

Засилва се търсенето на алтернативни инвестиции с вложения в структурирани продукти, посочи новият главен изпълнителен директор на банката Цветанка Минчева

19:20 | 04.10.21 г. 1
<p>
	<em>Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: УниКредитБулбанк</em></p>

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: УниКредитБулбанк

Стратегически приоритети

Според нея първото нещо, което е решаващо за банковия сектор, е скоростта в промяната на потребителските навици и очаквания, която става все по-бърза на пазара на нови решения.

Банкерът предупреди, че всеки, който не успява да се движи с нея, ще загуби конкурентните си позиции.

„Второто нещо, което със сигурност трябва да посочим, когато говорим за развитието на банковия сектор, разбира се, е ролята на дигитализацията. За банките е важна скоростта на промяна и тези, които няма да се адаптират, са обречени на неуспех“, отбеляза Минчева.

Тя съобщи, че над 90% от продуктите и услугите вече могат да се купят от разстояние  – през интернет или телефон.

„През тази година имаме ръст от 30% на ползвателите на мобилното банкиране и 50% ръст в броя на преводите – не само повече клиенти ползват нашата апликация за мобилно банкиране, но и са и все по-активни“, констатира банкерът.

Минчева е убедена, че дигитализацията е безспорен тренд в бъдещето на банкирането, но само в съчетание с човешкия фактор.

„Затова за мен основен фокус в новата ми роля е да превърнем банката в предпочитано място за работа", коментира плановете си за управление новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Минчева е на мнение, че бизнесът има своята роля да превърне България в по-привлекателно място за младите хора.

„Според икономистите демографската картина в страната е едно от най-сериозните пречки за развитието на икономиката. Населението на страната намалява с по 50 хил. годишно и това със сигурност поставя всички пред риска да липсва квалифицирана работна ръка. Затова единственото решение е да се опитаме да привлечем обратно младите хора, които са излезли в чужбина, като предложим атрактивни условия за работа и развитие на професионалистите“, подчерта банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
До вчера плана за ниските лихви беше дългосрочен,сега стана СРЕДНОсрочен ,утре ще е краткосрочен...и така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още