IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: След 4 г. България ще бъде едно съвсем различно място

Кандидатът за премиер очерта приоритетите пред новото правителство

14:10 | 13.12.21 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Корнелия Нинова: Вместо еднолична власт и задкулисие, ще има прозрачност

Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни петгодишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ, заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по проектокабинета.

"Ние разбираме участието си в това правителство като гарант за социалната справедливост в България, като гарант за социална политика, като гарант за грижа за хората", каза Нинова.

„Нашата цел да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, яде чиста българска храна, диша чист въздух е напът да се сбъдне“, каза тя.

„Визията за управлението на новия кабинет е вместо задкулисие да има прозрачност, ред и правила еднакви за всички“, посочи още Нинова.

Христо Иванов: ДБ ще допринесе за прозрачно правителство

Според лидера на “Демократична България” Христо Иванов предложения кабинет в момента е най- добрият шанс за България да има ефективно редовно правителство. "Продължаваме промяната е политическа сила, която не е обременена с досегашни трудности и може да стартира един процес, който да реализира потенциала на страната. Мнозинство, което е сформирано около писмено споразумение без гласовете на ГЕРБ и ДПС, е важно, за да могат да се реализират антикорупционни политики“, посочи той. Според него това е практически възможното сега и ще предполага продължаващ дебат.

"ДБ може да даде своя принос за управлението, което да е прозрачно и принципно в това че властта трябва да се връща на обществото, а не да е в премиера и един кръг от обкръжение, както се случваше досега“, посочи той.

Мустафа Карадайъ: Народът поиска промяна, а не подмяна

"Народът поиска промяна - истинска, работеща промяна, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи“, заяви от трибуната на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. ДПС ще подкрепи нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, които гарантират решаване на кризите, нормалност в политиката, възстановяване на демократичните устои в страната, както и прекратяване на всякакви корупционни практики", каза Карадайъ. ДПС не подкрепят предложената програма, структура и състав на МС, защото не са участвали в никакви разговори за тях.

Ицо Хазарта: Получих послание, че ако продължа да подкрепям ПП, ще загубя най-ценното си

Депутатът от „Продължаваме Промяната” Христо Петров - Ицо Хазарта, обясни защо подкрепя предложения кабинет. „Когато получих покана да се присъединя към този проект от Кирил Петков, бях впечатлен от неговата биография, както и от тази на Асен Василев и другите участници. Бях впечатлен от неговия разказ, но той не беше достатъчен, за да повярвам в успеха”, посочи той и уточни, че е направил и нещо друго. „С голяма част от вас се познаваме, с някои сме приятели. Познавам вашите началници, познавам и вашите спонсори. И реших да попитам тях - що за хора са Кирил и Асен, защо не трябва да им вярвам”, допълни Хазарта.

Той уточни, че не е получил нито една информация по въпроса, а нещо друго. „Получих едно много недвусмислено послание - че ако продължа да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, ще загубя най-ценното нещо, което имам”, обясни Петров. „И ми се иска хората - автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор, в който вярвам и съм убеден, че той ще работи за България”, заключи депутатът.

Даниел Митов: Оформя се ляволибералнo управление

„Оформя се ляволибералнo управление - такова, каквото беше в правителството на тройната коалиция до 2009 г., каза от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Даниел Митов. По думите му структурата на новия Министерски съвет предлага повече администрация въпреки заявките за нейното редуциране. За него е очевидно, че силовите министерства и цялата силова структура остават под контрола на президента. Опасните заявки за харченето на много пари заплашва влизането в еврозоната, заяви още Митов По думите му под прикритието на промяна има опит за концентрация на власт извън Конституцията.

Костадин Костадинов: Не подкрепяме новия кабинет

"Възраждане" няма да подкрепи новия кабинет. „Виждаме правителство, което не отговаря на българските националните интереси и най-важното, виждаме продължение на предишните политики на ГЕРБ. Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на партията Костадин Костадинов.

"В коалиционното споразумения забелязахме много сериозни притеснителни повторения с политики, упражнявани 12 години", каза Костадинов. Според него става дума за фундаментални различия, които няма как по никакъв начин да накара "Възраждане" да подкрепи подобно правителство заради различията в политическата идеология.

Извънредно заседание на Народното събрание продължава.

47-ото Народно събрание първо трябва да одобри номинирания Кирил Петков за министър-председател, след това да гласува новата структура на Министерския съвет и накрая - министрите в кабинета. За да бъде одобрен новият кабинет, той трябва да получи подкрепата на повече от половината народни представители. В управляващата коалиция влизат „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Техните гласове в Народното събрание са общо 134, което означава, че не се очакват изненади при гласуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Забравил си, че предния говореше да ставате овчари :) Е те го на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
Кирчо ще запише в сивито си един забележително важен стаж и после нагоре - я из Брюксел, я някоя Световна банка, оонето и то чака.Щял да промени България! ще я направял земеделска! абе аланколу, селата са празни, кой ще земеделства?инженерите мият чинии по англия. а тези, дето най-много гласуваха за тях, по лосанжелис, нюйорк и т.н. дали ще се върнат, за да подкрепят светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Само един начин има България да е различна след 4 години.АКо по някакъв чудотворен начин населението за 4 години се промени, тогава...Другото са илюзии.Киро според мен си вярва наистина,но ми се струва,че е наивен и го използват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 7
aldy
преди 2 години
Аз пък мисля, че до 4 години няма да има никаква война. Значи и сериозни промени няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Водещият на НС удивително ми напомня на Блян Рибенов. Дай Боже да не се повтаря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Кириле, носиш име на светец, който свършпва основната работа по бъгарската писменост. Внимавай как ще продадеш българите в Македония. Разбира се че трябва да има напредък, но не и за сметка на българските интереси. България има интерес РСМ да е в ЕС, но цивилизована и без комунистически предрасъдъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Чул та Господ Кирчо....Ама като гледам с какви червени ббоклуци си в коалиция мисля, че ще ти свият номерца и ще те изядат с парцалите преди да разбереш как за пореден път ще ограбят България и българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
на дядя вова му е простено , че е малко по-неадекватен днес от друг път . обещали са , да им преведът рублите преди коледа , а не за нова година и се е опиянчил от сутринта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дръжте се таварищи, Костя Копейкин щял да спечели следващите избори и тогава нарамвате шмайзерите! Дотогава тихо, че и без тва има една гнила червена круша от вашите в кошницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още