IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата няма да разпитва журналисти по казуса с премиера

Сигналите на Кирил Петков са пратени в МВР в четвъртък

09:55 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата няма да снема сведения от журналисти в хода на проверката на предоставените от премиера медийни публикации за лица, вероятно извършили престъпления от общ характер. Това става ясно от сайта на държавното обвинение. Информацията е публикувана заради многобройни медийни запитвания.

„В хода на извършвана от Върховната касационна прокуратура проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт относно предоставените от министър-председателя медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления, на 10 февруари наблюдаващите прокурори изпратиха искания до Министерство на вътрешните работи, с оглед получаване на пълната информация за лицата. Искането е и за това дали и какви действия правоохранителните органи са предприемали съгласно своите правомощия“, обясняват от прокуратурата. 

Припомняме, че на 9 февруари премиерът Кирил Петков отиде във Върховната касационна прокуратура на разпит със списък с 19 имена. Той беше призован да повтори пред разследващите имената, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев в петък, за които според министър-председателя се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва. Екипът му е събрал информация за хора, част от публичното пространство през последните години. На излизане от ВКП Петков обясни, че не приема разпита като натиск, а за излишен пиар.

Премиерът и началникът на кабинета му Лена Бориславова бяха призовани да дадат подробности за лица, които са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още