IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова: Ограничаваме посредниците и падат цените на дървата за огрев

Държавните горски стопанства започват процедура за закупуване на високо проходима техника

16:59 | 15.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: МИИ</p>

Снимка: МИИ

От вторник започват да работят 17 склада в държавните горски стопанства, ограничаваме посредниците и падат цените на дървата за огрев. Това каза по време на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана в прессъобщение от ведомството.

На брифинга присъства и министъра на земеделието Иван Иванов. Заедно те представиха новия план за подпомагане на гражданите, които ползват дърва за огрев. Според Нинова новата мярка ще засегне 1,5 милиона домакинства, които се отопляват по този начин. По думите ѝ скоро складовете в държавните горски стопанства ще станат 56. 

„Там дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване без никакви надценки и такси за гражданите. Освен това, от тези складове ще се извозва дървесината до местоживеенето на хората, които имат нужда от това.

Ограничаваме посредниците, които на някои места представляват 3-4 фирми – те натоварват цената, като купуват дърва, за да ги препродават“, посочи Нинова. Тя даде и пример, като посочи, че в момента на някои места дървесината се продава на 84 лева, като същата на пазара вече възлиза на 160 лева.

„Виждате почти 100% увеличение. С тази мярка осигуряваме сигурност, че винаги държавните горски стопанства ще гарантират, че има дърва и то на достъпна цена за потребителите“, допълни Нинова. Тя добави, че с въвеждането на мярката държавните горски стопанства ще започнат да наемат и работници.

По време на брифинга стана ясно още, че държавните горски стопанства започват процедура за закупуване на високо проходима техника, с която дървесината да се добива за собствена сметка. „От какво имаме нужда в момента, за да стане тази мярка ефективна? От помощ от кметовете. Всички те ще бъдат информирани, за да могат да ни предоставят списъците с имената на хората, които се нуждаят от дървесината, за да може държавните горски стопанства да ги идентифицират и да им докарат дървата на място без надценки, без посредници и такси“, добави Корнелия Нинова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
В наше село дръвата се качиха от 80лв кубика на 140лв. За няколко месеца. Очакваме след мерките на Корни да се стабилизират на към 200лв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Аааа, ся разбрах що решила да затвори държавната верига бензиностанции.Тя решила да прай държавна верига складове за дърва.Е, така нещата си идват на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още