IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прекрати практиката за издаване на "златни паспорти"

С приети на първо четене законови промени депутатите сложиха край на практиката за даване на инвестиционно гражданство

12:58 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Прекратява се възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Депутатите приеха с пълно мнозинство промените в Закона за българското гражданство, предложен от Министерския съвет, и отхвърлиха близкия по съдържание законопроект на ДПС, както и предложението им за проверка на придобито вече гражданство. Това слага край на издаването на т. нар. "златни паспорти", предава БНТ.

Промените са важни за обществото и партньорите от ЕС, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

От ДПС настояха за пълна проверка на всеки, получил гражданство по механизма срещу инвестиции.

Процедурите, които текат в момента, обаче ще бъдат разгледани и това вероятно ще са последните чужденци със „златни паспорти“, ако бъдат одобрени, пише Dnes.bg.

В мотивите си правителството отбелязва, че в доклад на ЕК е посочено, че издаването на „златни паспорти“ създава редица рискове за държавите членки и съюза като цяло, включително по отношение на сигурността, изпирането на пари, корупцията, заобикалянето на правилата на ЕС и отклоняването от данъчно облагане. Законът за българското гражданство предоставя възможност за инвеститорите, както и за съпрузите и другите членове на семействата им да кандидатстват за придобиване на българско гражданство по натурализация на база на същата инвестиция. Отчита се и недостатъчната интеграция на тези лица в българското общество както поради минималния им престой в нашата страна, така и поради невладеенето от тях и членовете на семействата им на българския език, пише още в мотивите.

Надежда Йорданова коментира, че става дума за това да се премахне "продажбата на българско гражданство". „Това са хора, които не пребивават в страната и по бърза писта те стават български граждани, а с това и граждани на ЕС. Премахвайки тази процедура, ще повишим доверието на нашите партньори от ЕС и САЩ“, каза тя и припомни, че през 2019 г. ЕК е поставила този въпрос, а също и през 2021 г.

Атанас Славов от „Демократична България“ посочи, че инвестициите ще дойдат тогава, когато има ниски нива на корупция и върховенство на закона.

Крум Зарков от БСП също коментира, че инвестиции, растеж и благоденствие не се постигат чрез схема. „Така инвестиции няма да дойдат, нужен е правов ред, образовани хора и перспектива на държавата, в която хората искат да дойдат“, каза той.

Депутатите не приеха предложението на ДПС в срок от три месеца след влизането в сила на закона да се извърши проверка на всички издадени „златни паспорти“ от ДАНС, включително какви са инвестициите към момента. От движението искаха при установяване на нарушения случаите да се изпращат на вицепрезидента за преразглеждане на даването на българско гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още