IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли бърза писта за внедряване на трудовия пазар на бежанци от Украйна?

Работодателите предлагат работа за шофьори, строители, хора за текстилната и преработващата промишленост, селското стопанство, туризма

19:17 | 02.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Бизнесът в България официално обяви готовност да наеме до 200 хил. души бежанци от Украйна във всички сфери на икономиката. Засега работодателите имат необходимост от машинни инженери, шофьори, строители, хора за текстилната промишленост, също така и в преработващата промишленост, селското стопанство, туризма.

От своя страна държавата обещава осигуряване на възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България.

Какви работни места за бежанци от Украйна предлага бизнесът

Работодателите вече заявиха готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. От бизнес средите дават заявка да разкрият хиляди работни места в различни сектори на икономиката за бежанците от войната в Украйна. Възможностите за преквалификации също са изключително важни, смятат работодателите.

От национално представителните работодателски организации са обявили пред министъра, че имат възможност да бъдат наети до 200 хил. специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 хиляди души би наела само текстилната промишленост. Търсят се също така и работници за преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда и от машинни инженери, шофьори, строители и други, казват работодателите. Става ясно обаче, че предстои да бъде събрана информация за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето.

Представителите на IT бранша заявяват, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори. Те посочиха, че много от българските компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите от там. 

Национален координационен щаб с участието на държавата и работодателите ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни. За това са се договорили правителството и бизнеса.

Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и представители на работодателските организации са набелязали конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса да помогнат на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа. Идеята на министъра на иновациите и растежа е да се обединят усилията на двете страни, така че да се включат бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас, като „им осигурим достоен живот".

Бесарабските българи и украинските граждани са добре дошли у нас, е подчертано от всички на срещата.

Ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде анонсирана информация за наличните работни места в България за украинските граждани. В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.

Спешни законови промени за наемане на хора от трети страни

Работодателите са готови и заедно с държавните институции да предприемат съответните необходими промени в нормативните актове, за да се улесни наемането на хора от трети страни, в това число и на украинските граждани. 

„България загуби голяма част от работната си сила през последните години – мнозина загубиха живота си в пандемията, други отидоха да търсят своето щастие извън страната, демографската криза допълнително засили проблема с дефицита на кадри. Всичко това ни принуждава да търсим кадри и да предложим работа на хиляди хора, защо не това да са и хора, бягащи от войната“, каза председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

По думите му почти няма сектор, в който тези хора да не могат да намерят работа. Той открои туризма, машиностроенето, транспорта. И изтъкна, че украинската образователна система е добра, близки сме по език, култура и религия, нещата, които ни сближават, са много и тези хора могат бързо да станат част от нашата икономика.

Работодателите обаче имат своя позиция как практически да стане интеграцията на украинските граждани, избрали страната ни за убежище от войната. Те искат осигуряването на работа да е от страна на бизнес средите у нас, но социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, които пристигат у нас, трябва да са ангажимент на държавата.

Разговорът за социално-битовите условия и работните места е следващата стъпка и затова бизнесът ще предложи на правителството в тази платформа да се включи и възможността заедно с Агенцията по заетостта да се предоставят свободните работни места, данни за работодателите, които търсят хора със съответния профил – образование, специалност, професионални квалификации.

Работодателите подновяват и предложенията си за промени в законите за чужденците и за трудовата миграция, които трябва да са и в контекста на общоевропейски решения.

Тези дни стана ясно и че Европейската комисия ще предложи да бъде задействана за пръв път директивата за временна закрила спрямо украинските бежанци. Целта е предоставяне на статут на закрила на чужденците за времето на целия престой, достъп до трудовия пазар, до жилищно настаняване, до системите за здравни грижи, образование и за социална защита. 

Хотелиерите в България също изразиха готовност да предоставят подслон и работа на бежанците от Украйна, стана ясно от позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Съчувстваме на гражданите на Украйна за случващото се в страната им и се надяваме конфликтът да приключи максимално бързо. Съпричастни сме и ще положим всички усилия, за да намерят временно убежище в България, посочват от асоциацията.

България е туристическа страна, в която около 13% от БВП се реализира благодарение на туристическия сектор. Нашата икономика е изключително зависима от туризма, а за десетки хиляди семейства и малки населени места това е и единственото препитание, допълват от организацията.

Работодателите са предложили конкретни стъпки за промяна в нормативната уредба за улесняване на наемането на работа на бежанците от Украйна.

Предложените промени не могат да бъдат приложени спрямо всички, идващи в България, но поне по отношение на единното разрешение за хората, които бягат от войната и трябва бързо да бъдат настанени, може да се приеме по-бърза процедура в координация с органите на МВР, посочват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Бизнесът иска държавата да осигури "бърза писта“ за издаване на разрешение за пребиваване и работа на хората от Украйна. Защото в момента процедурата за единно разрешително е неприложима за този случай. В същото време държавата трябва да осигури и достъп до услуги от общ интерес като здравеопазване, образование, посочи Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Може и сигурно, ще стане. Аз се чудя друго: За чий им е особено на висококвалифицирани работници от бранша, да идват у нас за в пъти по-ниско заплащане от, например, Германия, Чехия, Холандия и т.н?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Бизнесът пак сънува безплатна работна ръка... при осмисляне на цифрите се вижда че са нереални. Примерно 30 хил. ИТ - че той целия бранш е толкова (да не се бърка с ИКТ). Пита се и защо това е възможно с бежанци, но не стана преди това със същите тези хора? И какво ще стане като приключи войната - ми много ясно, бежанците ще се върнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още