IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Очакват ни все по-променливи цени и прекрояване на национални бюджети

Дългосрочно регулаторната роля на държавата може да направи корекция на пазарите, без да се меси като играч на пазара, каза Пламен Иванов

14:21 | 14.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Инфлацията и цените ще продължат да растат, прогнозира икономистът Пламен Иванов пред Bulgaria ON AIR. По думите му тежкото време, в което живеем, няма да изчезне с прекратяване на военните действия в Украйна.

ЕЦБ дава прогноза, че инфлацията на европейско ниво ще продължи да се увеличава до края на годината, припомни той.

"Това ни очаква - все по-променливи цени, прекрояване на национални бюджети, трудно прогнозиране на цената на горивата. Инфлацията и цените ще продължат да растат", каза икономистът.

Според него най-ефективната мярка е, когато държавата играе своята регулаторна функция. Тогава няма да се стига до рязко всяване на паника и спекула с цените. 

"Случаите с олиото и горивата едва ли можеха да бъдат предсказани или избегнати, защото са резултат от паниката сред хората. В дългосрочен план регулаторната роля на държавата може да направи корекция на пазарите, без да се меси като играч на пазара. Не е време за политически експерименти или призоваване за предсрочни избори", изтъкна Пламен Иванов.

По думите му държавата трябва да предприема добре премерени рискове, за да бъде предпазено обществото от недостиг на дадени ресурси. Проблем с цената на газа е налице и такъв ще има, но вносът няма да спре, категоричен е Иванов. 

Според него сега не е време за паника или драстични действия от типа "купувайте" или "не купувайте". "Това, което се случи с горивата, а сега и с конкретен продукт (олиото, бел. ред), показва изключително настръхнало общество, което вече реагира по панически начин. Не е време всеки да се изказва за инфлация и потребителски цени. Време е за спокойствие и реална оценка на събитията", каза той.

Актуализация на бюджета ще има във всички държави, които са засегнати от войната, не само у нас, добави икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Идея си немате какво ви очаква...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
"Икономист: Очакват ни все по-променливи цени и прекрояване на национални бюджети"Това с по-променливите цени какво ли означава ,сигурно по еФтино ще става ,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
В Република България, валутният борд запази лошия метод за емитиране на левове. Паричната грешка е водещата причина за сегашните български щети. Щетите от прилагания лош метод за емитиране на българските пари са повече от ползите от приетия държавен бюджет. Поради създадените условия, правителството на Кирил Петков е с качество на ударен самолет. Поради погрешния държавен бюджет - колкото по-добре се изпълни приетия бюджет, толкова ще е по-голям политическия провал на премиера Кирил Петков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още