IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската агенция по лекарствата препоръчва четвърта доза иРНК COVID ваксина при хора над 80 г.

Не се изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи

19:06 | 08.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията препоръчват прилагането на четвърта доза иРНК ваксина срещу COVID-19 при хора над 80 г.

При лицата над 80-годишна възраст данните за степента на намаляване на защитата след приложена първа бустерна доза все още са ограничени, но поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването може да се приложи втора бустерна доза 4 месеца след първата, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

В съвместно изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията се препоръчва прилагането на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании за ваксинация поради възможен субоптимален имунен отговор на приложени вече ваксини срещу COVID-19.

Двете агенции не изключват и потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма, подчертават от българското здравно министерство.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки. От друга страна, болшинството от възрастните хора страдат от хронични и други основни заболявания – фактор, допринасящ за тежкото клинично протичане на COVID-19, допълва се в съобщението.

Затова Министерството на здравеопазването препоръчва хората над 60-годишна възраст и приоритетно тези, страдащи от болести на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано, за да предотвратят тежко протичане на болестта при евентуално заразяване с вируса.

Данни на ведомството показват, че към 8 април 2022 г. със завършен ваксинационен курс във възрастовата група 60-69 г. са близо 380 хил. души, а с поставена бустерна доза – 190 хил. души. Във възрастовата група 70-79 г. със завършена ваксинация са 284 хил. души, а с поставена бустерна доза – 176 хил. души. В групата 80+ със завършен ваксинационен курс са 87 хил. души, а с бустерна доза – близо 54 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Тук рядко някой доживява над 80 години, един проблем по-малко с тая 4 та доза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Щом от три дози не щат да MPAТ с четвъртата вече ще ги довършите. Мой учител успяха да убият още с третата, ама ето че има и по-държеливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Щом от три дози не щат да ***, с четвъртата вече ще ги довършите. Мой учител успяха да убият още с третата, ама ето че има и по-държеливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още