IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията от коронавируса още влияе върху пътникопотока на Летище "София"

Броят на пасажерите се увеличава съществено през последните месеци, но все още е под нивата от 2019 година, сочи статистиката

16:32 | 11.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

Последиците от пандемията от коронавируса и войната в Украйна оказват влияние на пътникопотока на Летище "София" през първите шест месеца на 2022 година, съобщават от летището. Въпреки ръста на пътуванията, който се наблюдава, трафикът все още е далеч от предпандемичните нива, коментираха от летището.

От данните е видно, че има съществено увеличение на преминалите пасажери през терминалите на летището - до малко над 2,63 млн. души от януари до юни спрямо малко над 1 млн. през същия период на 2021 година. Началото на миналата година обаче беше белязано от вълни от коронавируса и мерки по ограничавания. Така спрямо предпандемичната 2019 година пасажерите на летището в столицата намаляват с 24%. 

Общият брой на пътниците, преминали през летището през юни, е 560 хиляди и се удвоява спрямо юни 2021 година. Но спрямо 2019 година има намаление от 11 на сто, посочват още от летището.

Трети пореден месец се наблюдава ръст на чартърните полети и броят на пасажерите им вече е по-висок и от преди пандемията. През юни данните показват, че пътувалите с чартъри са 26,5 хиляди или увеличение от близо 32% спрямо същия период на 2019 година.

През първото полугодие през летището са минали почти 25 хил. самолета. За сравнение, през същия период на миналата година те са 14,7 хил. 

На летището очакват продължаващ ръст на пътниците през летните месеци, но опасенията са, че нова вълна на коронавируса в България и Европа може отново да върне ограниченията. Това е и причината за несигурността за трафика през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още