IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството още иска от ЕК удължаване работата на замърсяващи ТЕЦ-ове

Наши екперти ще продължат разговорите с ЕК за удалжаване срока на работа на 5 ТЕЦ-а, без да са изпълнили екологичните изисквания, въпреки че ЕК вече отказа

13:00 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството още иска от ЕК удължаване работата на замърсяващи ТЕЦ-ове

Независимо от отказа на Европейската комосия (ЕК) правителството ще продължи преговорите за отлагане на срока за влизане в сила на екологичните изисквания за ограничаване на вредните емисии от пет топлоелектрически централи (ТЕЦ) в страната. Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 

В началото на май беше съобщено, че ЕК не е разрешила удължаване срока на работа след края на 2012 г. на пет ТЕЦ-а в страната, без да е извършена съответната модернизация за намаляване на изхвърляните от тях в атмосферата вредни емисии. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) изпрати в края на 2009 г. писмо до ЕК с мотиви за отлагане на срока с две години за изпълнение на екологичните изисквания при работа на ТЕЦ-овете: „Република“ (Перник), „Марица 3“ (Димитровград), „Бобов дол“, „Брикел“ (с. Гълъбово), „Сливен“.

Министър Трайков днес посочи, че е определена група от експерти на МИЕТ и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за разговори с генерална дирекция „Околна среда" на ЕК за търсене на възможности за решение.

Трайчо Трайков накратко информира за техническото състояние на проблемните в екологично отношение ТЕЦ-ове.
Към 31 декември 2007 г. в ТЕЦ Бобов дол е изведен един блок от 210 мегавата и предстои извеждане от експлоатация на втори и трети блок съответно до 31 декември 2011 г. и до 31 декември 2014 г. От ТЕЦ Бобов дол са заявили готовност да изградят сероочистващи инсталации, ако бъдат удължени сроковете на работа.

За „Брикел" е предвидена ограничена експлоатация на централата до 20 000 часа след 2007 г. и извеждане от експлоатация преди 1 януари 2012 г. С ограничена експлоатация до 20 000 часа е и ТЕЦ Марица 3, като е предвидено извеждане от експлоатация преди 1 януари 2016 г.

Съоръженията на гориво в топлофикациите в Перник и в Сливен също още не са приведени в съответствие с екологичните изисквания. По думите на Трайков, ако в дружеството в Перник не се изгради сероочистваща инсталация, то ще бъде спряно.

ТЕЦ Сливен е в процес на изграждане на сероочистваща инсталация, предприети са и мерки за привеждане на инсталациите към реалната им експлоатационна мощност, която е под 50 мегавата. Така централата ще излезе от списъка на големите горивни инсталации, които са под прякото наблюдение на ЕК, поясни Трайков, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още