IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Христов: Данъкът върху лихвите ще демотивира спестовността в дългосрочен план

Заложените приходи в бюджета вероятно са надценени, а това крие реален риск от по-голям дефицит, заяви подуправителят на БНБ

16:56 | 25.10.12 г. 1
К. Христов: Данъкът върху лихвите ще демотивира спестовността в дългосрочен план

Данъкът върху лихвите по депозитите ще демотивира спестовността на българина, а по този начин ще пострада инвестиционната програма на страната ни.

Това заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време на съвместното заседание на бюджетната и икономическата комисии в парламента за Бюджет 2013 г. 

Според него не трябва да се спекулира с облагането на доходите от лихви. Не бива да се говори за изтегляне на депозити вследствие на новия данък. Това няма да повлияе директно на поведението на спестяващите.

„В дългосрочен план данъкът най-вероятно ще демотивира хората да спестяват“, допълни Христов.

Той посочи, че БНБ подкрепя стратегията на правителството с Бюджет 2013 да се задържи постигнатата консолидация. По думите му именно консолидацията благоприятства за намаляване рисковата премия на страната.

"По отношение на макрорамката очакваме растеж от около 1,5 до 1,7%. Имаме и по-различно виждане за структура на растежа – очакваме по-ниско потребление", допълни Христов.

Той заяви, че заложените приходи вероятно са надценени, а това крие реален риск от по-голям дефицит при нереализиране на заложения растеж. В тази връзка той препоръча повече резерви в бюджета при евентуално по-негативно развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Бойко Бойкооо Бойкооооооооооууууууууу моля те затвори устата на тези ***.Всеки ден нова още по голяма простотия.Моля те забрани им да говорят пред медии.В стремежа си да приличат на теб съвсем изпростяха.Да наречеш спестителите в една държава мързеливци е висша проява на идиотия.Тези хора са толкоз прости и агресивни че нямам думи да си изразя отношението към тях.Догодина на изборите ще си припомня за увеличените данъци и осигуровки за новите такива за цените на горивата и лекарствата ще си припомня приказките за мързеливци селски *** матриял и къса каишка.Боже моля те дай ми сили да изтърпя тези ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още