IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: 4% от предвидения нов дълг са за социални цели, а другите 96%?

До два дни президентът ще се произнесе по евентуално вето за Закона за бюджета

19:43 | 05.08.13 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът обръща внимание, че напоследък става практика законите да се променят в последния момент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът обръща внимание, че напоследък става практика законите да се променят в последния момент. Снимка: Ройтерс

Президентът изрази готовност да обяви своето решение преди изтичането на конституционно определения срок от 15 дни, като за това бяха проведени редица консултации още по време на приемането на закона. Тъй като по неясни причини окончателният текст на закона беше получен в президентската институция едва днес, в късния следобед, държавният глава ще оповести своята позиция до два дни, става ясно от съобщение на прессекретариата на президентството, след като днес Росен Плевнелиев проведе двучасова среща по темата с финансовия министър Петър Чобанов.

Президентът призовава да не се използват за политически противоборства проблемите на тази част от нашето общество, която е в най-тежко положение. Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 млрд. лева нов дълг. Президентът вече многократно заяви своята подкрепа за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Пример за възможните решения даде служебното правителство, което осигури за тези политики 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета. 

С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те, се пита реторично в становището на президентството.
       
„През последните дни многократно се спекулира с последствията от евентуално вето по отношение на средствата за децата с увреждания. Държавния глава подчертава, че по никакъв начин получаването на допълнителните средства за семействата на децата с увреждания от 1 август не е свързано с евентуалното налагане на вето. Не е предвидено Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да има обратно действие. Тоест, дори и при незабавно обнародване, той няма как да породи своето действие от началото на месец август. Въпреки че тези средства не бяха предвидени нито в първоначалния пакет стабилизационни и неотложни мерки, нито в приетите на първо четене изменение и допълнения, президентът изразява своята подкрепа за тях“.

Президентът обръща внимание, че напоследък става практика законите да се променят в последния момент, без обществено обсъждане и без да се спазват сроковете в Закона за нормативните актове. При всички тези случаи, например Закон за енергетиката, Закон за устройство на територията, Закон за ДАНС, а сега - Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет и други, се прави опит от управляващите отговорността за постигането или непостигането на целите на тези закони да бъде прехвърлена на президента.

Странен бил и аргументът, че евентуално вето на президента ще стане причина бизнесът да не получи разплащанията, които са му дължими. Приетите от НС промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения. Необходимите средства не са разписани конкретно по бюджетите на задължените органи. С приетия закон се увеличава Резервът за непредвидени и неотложни разходи и се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерски съвет без санкция на Народното събрание. 

Какво каза министър Чобанов вижте тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Характерно за такива като вас. Когато няма какво да кажете и почвате да обиждате. Без значение какъв цвят си - си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Жалки са тези мръсни мафиотски душици, които не могат да осъзнаят колко настройват хората срещу себе си отказвайки да подадат оставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 3
aldy
преди 10 години
"...На Костов досието му излезе че е ВАШ сътрудник от ДС..."Жалък си, фуражка. Показа си милиционерските рога. Кои ВАС, бе кратунчо. Ако ти бях групенфюрер, щях да те вържа на пръсти за некадърна работа. И нито грош, докато я караш така през просото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
хахабраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
хахах :) това беше добро :) Ама както се казва... а дано ама надали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
Календара е разкрит - депутат от БСП в отпуска :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
На припек са някъде. Все пак цяла година бълваха тука спамове сега трябва "новобранците" да се учат през лятната ваканция. Веско94 и той се е покрил. Ама дай да не ги предизвикваме, че туко го приели лично и пак се появили. Мъка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Абсолютно!!! Това го наложиха тука соц. феновете за жалост.. В тази връзка.. де се затри Календара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Според ме не е така. По скоро "кой не скача е герб". Щото, а си казал нещо против партията майка и партията с майчиния език и ХОП - ставаш платен гербер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 1
rainmaker
преди 10 години
платените червени мишки са се активизирали и кликат ли кликат. инвестор, би трябвало да направите нещо с тези фалшиви вотове. 1 вот на ип адрес или нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още