IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните партньори подкрепиха актуализацията на бюджета

Държавата чака от бизнеса 450 млн. лева невнесен в хазната ДДС

13:50 | 15.08.13 г. 1
<p>
	Вицепремиерът Зинаида Златанова председателства заседанието на НСТС, снимка: БТА</p>

Вицепремиерът Зинаида Златанова председателства заседанието на НСТС, снимка: БТА

„Смятаме, че и заложеният нов по-малък размер на приходите е също трудно постижим и ще изисква много напрегната работа в приходните администрации, която не трябва да доведе до административен произвол, тормоз на компаниите и събиране на данък там, където може да се събере лесно, но не се дължи“, каза той. От Асоциацията на индустриалния капитал препоръчват разходите да бъдат разписани ясно, за да се отговори на обществените очаквания за прозрачност. Велев заяви, че новият дълг от 1 млрд. лева е необходим, за да попълни изтънелия фискален резерв.

Според него трябва да се търсят реформи и да се съкращават административните разходи и разходите в сферата на сигурността. Работодателите се противопоставиха на нов ръст на минималната работна заплата тази година, както искат синдикатите. Велев посочи, че в последните две години тя се е увеличила с 40%.

Вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства заседанието на НСТС, изрази задоволство, че „най-накрая социалният диалог е възстановен“. Тя благодари на партньорите, че са се отзовали в почивния месец август за обсъждане на актуализацията и посочи, че това е отговорен подход. Златанова се надява утре при обсъждането в пленарна зала депутатите да вземат „отговорно решение“.

Социалните партньори отнеха един от аргументите на президента в неговото вето, като дадоха възможност тази важна дискусия да се състои, посочи социалният министър Хасан Адемов.

Рестартът на социалния диалог зарадва и работодателите. Васил Велев определи „поправката Янев“, която задължи бизнеса да подава имуществени декларации, като „противоконституционна, противоречаща на международните норми и позоряща страната ни“ и изрази удовлетворение от отпадането й. 

След около час върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове ще бъдат обсъдени в бюджетната парламентарна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
konstanca
преди 10 години
Правилно, само КРИБ са против и то заради олигарха и монополист Огнян Донев и олигарха Иво Прокопиев и двамата вече трябваше да са в затвора, придружени от псевдо президента заради злоупотребите и своеволията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още