IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Не променяйте ставката на ДДС за детските стоки

Наивно е да се смята, че нулева ставка ще намали цената на детските стоки и ще повиши раждаемостта

10:34 | 08.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Не променяйте ставката на ДДС за детските стоки

Миналата седмица Асоциацията на търговците на стоки за детето внесе в Народното събрание подписка за премахване на данък добавена стойност (ДДС) върху детските стоки за деца до 3-годишна възраст.

Дали тази стъпка е необходима анализира Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В мотивите към подписката от асоциацията коментират, че тази промяна ще „доведе до регламентирано предлагане на по-евтини, но висококачествени стоки и ще предизвика силен социален ефект за насърчаване и подкрепа на отговорното родителство”. В подкрепа на искането е посочено, че в някои държави от ЕС има много ниски и дори нулеви ставки за детските стоки.

Всъщност данните на ЕК за ДДС в страните от общността показват, че средното ниво на ставката за детски стоки в страните от ЕС е над 19%. Единствено във Великобритания и Ирландия има нулева ставка на данъка за детските стоки, а в Люксембург тя е 3 на сто. Само в седем страни-членки ставката е по-ниска от тази в България, докато в другите 19 е по-висока или равна. Най-висок е ДДС за детското облекло в Унгария  - 27%, а в Швеция и Дания е 25 на сто.

Това показва, че България съвсем не е изключение и данъкът за детските стоки е дори под медианата за ЕС от 21%.

Да се върнем на основния мотив за искането ДДС за детските стоки да е 0%.

От социална гледна точка е наивно да се смята, че премахването на ДДС за детски стоки ще доведе до 20% спад на цените на тези стоки или пък увеличаване на раждаемостта. Първо, по-вероятно е търговците просто да увеличат маржа на печалбата си. Второ, в икономиката при подобни действия се наблюдава неефективен социален ефект, когато всички данъкоплатци плащат привилегированото третиране на определена група от хора (тези, които купуват детски стоки).

Това подпомагане е много по-скъпо и неефективно за икономиката и самите родители, отколкото пряката помощ за нуждаещите се.

От политическа гледна точка подобно преференциално отношение към един отрасъл би било грешка, тъй като неминуемо ще доведе до натиск от страна на други „ключови” сектори. През последните години наред с туризма, искания за по-нисък ДДС имаше за хляба, лекарствата, книгите и т.н. Ако се поддадат на това искане, управляващите биха загубили най-силния си аргумент за неутрално данъчно третиране.

От икономическа гледна точка няма и не би могло да има нито един смислен аргумент за намаляване на ДДС само на определени стоки и услуги. Преференциалното третиране на отделни сектори изкривява стимулите на пазара и би могло да доведе до насочване на инвестиции и ресурси към по-малко ефективни производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Ако търговци и вносители откажат? - Тогава пак се прави държавна аптечна верига, която да ги прецака по най-гнусен начин - щом те - алчни."Това просто няма как да се случи приятелю! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Що за изверг трябва да си, та да печелиш от болестите и страданията на хората?" Този който си позволи да намали ДДС то на лекарствата, автоматично става такъв /"изверг" както ти го наричаш/ !!!!! Не забравяй, че този данък влиза в общата каса, от където се преразпределя към социално уязвимите групи и е инструмент за водене на социална политика! Парите от там могат да се разходват целево. Не стоят така нещата при определянето на цените. Или поне е много по трудно. Компаниите винаги могат да намерят мотив за уплътняване на луфта, зейнал при намалението или отпадането на данъка. Изобщо не храни илюзии че нещо ще поевтинее!"Държавата трябваше да намери механизми да накара производителите и вносителите да намалят цените с до около 3%, да накара и търговците да намалят с до около толкова - и да махне ДДС - цените на лекарствата щяха да паднат с 25%."Какво предлагаш? планова икономика ли? Дай го този механизъм да го разнищим двама с теб тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
"Наивно е да се смята, че нулева ставка ще намали цената на детските стоки и ще повиши раждаемостта"Точно казано "НАИВНО"! Това важи и за всички останали стоки. Лекарства, книги и прочие! . Разликата просто ще влезе в джоба на търговците. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още