IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизът върху цигарите няма да бъде увеличаван през 2014 г.

Ще бъдат въведени нови бандероли за цигарите и алкохола

13:30 | 09.09.13 г. 1
Акцизът върху цигарите няма да бъде увеличаван през 2014 г.

Акцизът върху цигарите няма да бъде увеличаван през 2014 година, каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова пред журналисти, съобщи БТА.

Въпреки че според европейската директива нивата на акцизите трябва да бъдат увеличени до 2017 година, това няма да се случи у нас през следващата година, увери зам.-министърът.

Единствената промяна ще бъде въвеждането на нови бандероли за цигарите и за алкохола.

По европейска директива България трябва да достигне минималните нива на облагане за тютюневите изделия за Европейския съюз до 2018 година. Предвижда се поетапно въвеждане на акциза, но това ще стане от 2015 г., обясни Петкова.

До края на 2017 г. акцизът трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. Това означава, че заради новите минимални нива цените на цигарите от най-продавания среден клас ще се повишат с 1-1,20 лева.

В момента средната цена на най-продаваните цигари в България е 4,50 лв., а през следващите четири години ще стигне минимум 5,50 лв., което прави близо 30% увеличение. Цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ДА, зададено е силно олабване във всички сфери и аспекти на "човешкия живот" СЕГА, за да изпитат маймуните облекчение от мъките на които са подложени спасявайки ги ЧРЕЗ регулации от тяхните желания и мечти... в противен случай, дружните самообийства ще са по-масови, от опашките пред бюрата по труда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още