IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни добавки на всяка цена обеща Чобанов на пенсионерите

Седем са вариантите как да бъдат осъществени плановете - всичко е в ръцете на Хасан Адемов, коментира финансовият министър

13:11 | 31.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коледни добавки на всяка цена обеща Чобанов на пенсионерите

Седем са вариантите за коледни добавки на пенсионерите, които се обсъждат в момента, обяви финансовият министър Петър Чобанов. Възможно е да има диференцирани добавки, добавки за най-ниските пенсии или добавки, съобразени с линията на бедност, коментира той в Народното събрание. Финансовият министър присъства на дебатите за създаването на комисия за назначенията в администрацията на правителството на Бойко Борисов. 

"Вървим в тази посока – да осигурим на всяка цена коледни добавки", каза Чобанов. Според него ресурс може да бъде осигурен и чрез преструктуриране на бюджети.

"Въпросът е осигуряването на ресурс и на кой вариант ще се спрем", поясни министърът и припомни, че парламентът ще предостави 12 млн. лева от бюджета си, които най-вероятно ще отидат именно за коледни добавки на възрастните.

Според него в ръцете на социалния министър Хасан Адемов сега е да прецени кой е най-добрият вариант за добавки.

Финансовият министър коментира и проблема с недостига на пари за болниците и неплащането от страна на НЗОК на извършените от тях дейности.

"В последната седмица много работихме по този въпрос съвместно с НЗОК и притесненията, че за декември болниците няма да могат да платят дори заплати, вече не стоят на дневен ред", каза Чобанов.

Според него бюджетът на здравната касата е бил планиран само за десет месеца и е било пределно ясно, че няма да стигне до цялата година.

"Бюджетът е бил разчетен с ясното съзнание, че няма да стигне. Оттам възникват тези проблеми. Мислим за решение. До момента успяхме да осигурим допълнителни 30 млн. Надявам се лекарите да не излязат на протест. В тази ситуация не е лесно да бъде намерено решението", призна той.

По думите на Петър Чобанов догодина трябва да се направят промени в посока повишаване на ефективността на разходването на средствата в здравната система.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че за 2014 г. държавата гарантира още в първите 20 дни на януари да бъдат изплатени всички суми, дължими на болниците, съобщават от министерството на здравеопазването.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
*** ти не разбра ли от къде? От държавната администрация и преструктуриране на бюджетите и, от назначенията на Бойко Борисов. Е това всъщност е най-висшата форма на популизъм. Не само да излъжеш пенсионерите че ще им дадеш, ами и да ги излъжеш, че ще вземеш от чиновниците. А да, и 12 милиона от бюджета на парламента, сиреч от техния си залък ще откъснат, за да дадат на пенсионерите! Само че... тези 12 милиона НАЙ-ВЕРОЯТНО (но не съвсем сигурно) ще идат за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Аман от полулизъм! Откъде ще вземете парите? От устата на внуците им? От ограбеното бъдеще на децата им?ВЪН КОМУНИЗМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още