IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Необлагаем минимум за всички не е справедлива мярка

Искахме да подпомогнем най-бедните, заяви "червеният" депутат

08:38 | 22.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нинова: Необлагаем минимум за всички не е справедлива мярка

Въвеждането на необлагаем минимум щеше да бъде несправедлива мярка, защото ще обхване всички – и хората с високи доходи, а ние искахме да помогнем на най-бедните, заяви депутатът от „Коалиция за България” Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

По този начин тя обясни решението за връщането на данък общ доход за хората, които получават минимална работна заплата. Нинова отхвърли опасенията, че тази мярка ще увеличи сивата икономика, защото ще има сериозен контрол от страна на Инспекцията по труда.

Депутатът припомни, че за нерегистриране на трудовите договори или неверни данни в тях работодателите се наказват с глоби, достигащи 15 хил. лева. Тя призова още работещите да не крият доходи и да не се съгласяват да бъдат осигурявани на минимална заплата, защото ще получават ниски пенсии.

Нинова обаче не можа да отговори каква ще бъде мотивацията за това действие при положение, че правилата в пенсионната система се променят толкова често.

„Червеният” депутат изчисли, че социалните мерки на правителството ще засегнат 3,5 млн. българи – млади хора, майки, хора в неравностойно положение, пенсионери и хора с ниски доходи. Средствата за тези социални разходи ще дойдат от ръста на икономиката, заложен в размер на 1,8%, а не от заеми, убедена е Нинова.

Припомняме, че вчера в бюджетната комисия на Народното събрание на второ четене премина бюджетът на Държавното обществено осигуряване. От дебатите стана ясно, че не са заложени всички социални обещания на управляващите и не е ясно откъде могат да дойдат средства за тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
На тяхно място, бих пуснал по обществените телевизии програма, образоваща редовите граждани във финансово отношение, вместо да им плактан мозъците с кич от рода на "стани богат" и разните там игри на "късмета". Развратът е пълен, мисленето на хората е извадено от релси, мозъците им са задръстени с всякакви ***, и "искаме да живеят по-добре", "търсим социалната държава", "целим по-справедливо..." и още други бла-бла-блайки. Не става, скъпи господа другари. 'бсуртЪ! И не, щото аз го казвам, а щото онези ахмачета, вместо да се задействат съгласувано в една /добра или лоша но, ЕДНА/ посока, се щурат като мухи без глави и сами си пречат.Освен, ако......Освен, ако ИСТИНСКАТА ВИ ЦЕЛ не е точно тая. С такива приятели врагове не ни трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Другарите, вместо да насърчават и подпомагат своите избиратели д си докарат по-високи доходи, създавайки условия за това, искат /пак!/ да преразпределят...и, с това, косвено но, много яко, натискат същите тези избиратели в същата тази кал, от която, по думите си, уж били искали да ги извадят. Ако ТОВА е почтено, аз ви се присънвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
mick
преди 10 години
"Червеният депутат изчисли, че социалните мерки на правителството ще засегнат 3,5 млн. българи"Ако е вярно това, значи че другите 3.5 милиона ще трябва да плащат допълнително. Или ако те не плащат, значи парите ще се отнемат от нещо друго например здравеопазване, капиталови разходи. Парите все отнякъде трябва да дойдат. Нямам нищо против, ако БСП и ДПС сами раздадат от своите "спестени от закуски" пари на тези 3.5 милиона. Сигурен съм имат достатъчно бизнесмени с много пари. Но да раздават чужди пари без да питат хората на които са парите. Това е като в поговорката: С чужда пита помен прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още