IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизплатени заплати ще се покриват и с личното имущество на работодателите

Законодателната процедура по това предложение вече е в ход и ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество

09:59 | 23.01.14 г. 15
Неизплатени заплати ще се покриват и с личното имущество на работодателите

Собствениците на фирми да плащат задълженията към работниците си, като продават лично имущество, гласи законопроект, внесен от група народни представители в деловодството на Народното събрание. Очаква се законопроектът да бъде обсъден следващата седмица от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите ще подкрепят подобни текстове, стана ясно от разговор в ефира на „Нова телевизия“. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов изтъкна, че предложението ще бъде тест за политическите сили за истинското им отношение по проблема с неизплащането на заплати.

По данни от системата на Главна инспекция по труда неизплатените заплати са около 60-80 млн. лева месечно, обясни синдикалистът и добави, че това е трайна тенденция.

Той даде пример, че в Германия има текст в Кодекса на труда, който инкриминира неплащането на възнаграждения.
Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българската стопанска камара обаче смята, че в законопроекта има доста несъвършенства. По думите й действащата норма в Кодекса на труда е достатъчна гаранция за работника, че ще получи парите си.

„Безспорно трябва да има някаква защита, но сме против внесения законопроект”, категорична беше Славчева. Според нея това ще създаде сблъсък между Кодекса на труда и Търговския закон.

В разговора участва и финансовият експерт Мика Зайкова, която заяви, че години наред законодателят не мисли как да рационализира частта за несъстоятелността. „Защото това е оздравителна процедура, само в България тя звучи ликвидационно”, коментира Зайкова.

Според нея трябва да има механизъм, който да позволява имуществото на собствениците на фирмите да бъде продадено, за да се изплатят заплатите на работниците.

„По целия свят работникът е равен кредитор на всички останали и затова трябва да си получи заплатите в кратки срокове“, изтъкна тя. „Идеята може би звучи екзотично, но тя е правилна”, категорична е Зайкова.
Снежана Славчева пък коментира, че тази задлъжнялост към работниците от страна на коректни работодатели е факт, защото държавата не се разплаща с фирмите.

„Един работодател е коректен, когато си плаща всички задължения. Работникът не е второ качество кредитор”, възрази Зайкова. Според нея при плащането на дължимото при несъстоятелност работниците трябва да са на второ място – след хазната.

Още  новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 3
fras
преди 10 години
Неизплатени заплати ще се покриват и с личното имущество на работодателите-----------------------Пълни глупости!Как се определя кои е работодателят?Ако е публично дружество, без мажоритарен акционер, напр. Доверие холдинг.Ще се разпродава имущество на акционерите ли? На всичките 50-60 хиляди?А ако закъсалото дружество е собственост на други дружества, които пък са собственост на други, напр. офшорки?Щуротии!Преди 300 и повече години умни хора са измислили, че собствеността на фирмата е отделна от имуществото на съдружниците.Нали затова имаме ООД - органичена отговорност! Значи всичко вече се приравнява на ЕТ - неограничена отговорност на собственика!***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
forexboy
преди 10 години
Пак кьорфишеци......."Съдружниците отговарят до размера на дяловата си вноска за задълженията на дружеството с дяловата си вноска"-чл.113 от ТЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А държавата какво ще разпродаде за да плати заплатите в държавните предприятия? Не за друго, търся евтин имот за нов голям цех, които да препиша на тъщата после. Хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Що бе, нали уж държавата връщала всичко на бизнеса и повече нищо не бавела.Чобанов тези дни точно това разправяше из българските медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Държавата бави парите към фирмите и не плаща, ама иначе дай да си гласува и един закон, че да е какафонията пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още