IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини подадоха проекти за 2 млрд. лв. към публичната инвестиционна програма

Проведе се първото заседание на групата министри, която ще разпредели 500 млн. лв. от държавния бюджет

16:00 | 27.01.14 г.
Общини подадоха проекти за 2 млрд. лв. към публичната инвестиционна програма

Българските общини са подали 1050 проектни предложения за финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на обща стойност от 1,943 млрд. лв. Това е съобщил министърът на финансите Петър Чобанов, който е председател на Междуведомствения съвет за оценяване на проекти към Публичната инвестиционна програма, съобщи пресцентърът на финансовото министерство.

Днес се е провело първото заседание на групата министри, която трябва да разпредели 500 млн. лв. от държавния бюджет за проекти на местната власт и министерствата.

Експертите на Министерството на финансите са обработили през почивните дни предадените в събота от областните управители обобщени проектни предложения, за да започне максимално бързо работата по оценката им, каза Чобанов. 

Той припомни, че около 350 млн. лв. са средствата, които ще бъдат предоставени за финансиране на общински проекти. Останалите 150 млн. лв. от ресурса на програмата ще бъдат предоставени на централната администрация отново за проекти, които имат регионална насоченост.

„Задачата ни е да постигнем синергия при реализирането на проектите на местната и централната власт, така че да има устойчиво развитие на регионите и да се намалят дисбалансите между тях“, каза още министър Чобанов.

До края на тази седмица Междуведомственият съвет ще разгледа, обсъди и оцени технически и финансово допустимите предложения въз основа на 11 критерия, които са посочени в постановление на Минискерския съвет от 16 януари тази година. 

Всички проектни предложения трябва да имат регионално или общинско значение. Реализирането им трябва да бъде насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи, припомни Петър Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още