IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът разкритикува раздаването на 500 млн. лв. чрез фонд "Региони"

Според Росен Плевнелиев парите е трябвало да отидат за магистрала "Хемус" и тунела под Шипка

16:48 | 10.02.14 г. 1
Президентът разкритикува раздаването на 500 млн. лв. чрез фонд "Региони"

Президентът Росен Плевнелиев отправи критики към правителството заради начина, по който бяха разпределени 500-те млн. лв. по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Припомняме, че средствата бяха заложени в Бюджет 2014. Общините и министерствата трябваше да се конкурират за тях с проекти. Местната власт подаде над 1000 проекта и преди няколко дни с решение на кабинета средствата бяха разпределени. Периодично обаче програмата търпи критики – основно, че пари се раздават на партиен принцип.

Според държавния глава министър-председателят и ресорните министри трябва да обяснят според какви обективни критерии са разпределили сумата от 500 млн. лв. в програмата, съобщи БТА.

По думите му едва ли това може да стане за три дни, както се е случило и едва ли може да стане по обективен начин, когато за толкова кратък срок са разпределени толкова много пари.

Президентът посочи като пример, че ако той е на тяхно място, би дал тези средства, за да се случат магистрала "Хемус" и тунелът под Шипка, като така резултатът ще е много по-голям за цяла България.

Отпушването на капацитета на общините за бизнес, за инвестиции, за работни места, минава преди всичко през това да ги извадим от изолацията, каза държавният глава.

Той допълни, че за да бъде извадена Северна България от изолацията, ни трябват магистрала "Хемус" и тунел под Шипка.

Президентът Плевнелиев посети институтите по математика и информатика и по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
gigow
преди 10 години
Глупостите на президента!Магистрала "Хемус" не е необходима. Няма чак такъв пътникопоток.А тунел под Шипка има значение най-вече за чуждите тирове. Един реализиран проект за скоростен път Търново-Русе е сто пъти по-необходим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още