IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 60% от сватбените агенти у нас работят в сивия сектор

От сдружението на сватбените агенции настояват за регламентиране на услугите и изваждане „на светло“ на тази дейност

17:29 | 13.03.14 г.
Около 60% от сватбените агенти у нас работят в сивия сектор

Около 60% от работещите в областта на сватбените услуги са в сивия сектор - не плащат данъци и не подлежат на никакъв контрол от страна на държавата и НАП, съобщиха от Управителния съвет на Националното сдружение на сватбените услуги и агенти (НССУА) на пресконференция.

По думите на председателя на организацията Правдолюба Маринова, цитирана от БТА, "копърките", както тя ги нарече, изяждали хляба на агенциите, които работят на светло.

През 2013 година данните на гражданското отделение в Плевен например, показват, че в града има сключени 338 граждански брака, а в областта са повече от 500. На базата на тези данни изчисленията показват, че над 2 млн. лева "са се завъртели на този пазар", обясни още Маринова.

Половината от тези средства са останали в ресторантьорския бизнес, но не е ясно колко средства от другия един милион са декларирани.

От сдружението на сватбените агенции настояват държавата и данъчните да вземат мерки за регламентиране на услугите в бранша и мерки срещу "сивия сектор", защото тези агенции не само не декларират доходи, но и в повечето случаи работели и непрофесионално.

Маринова предложи финансовото министерство и парламентарната комисия по бюджет и финанси да потърсят експертно мнение на представители от сектора, да приложат европейския опит и да създадат нормативна регулация, която да принуди работещите нелегално да излязат „на светло“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още