IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадени са искания за промяна в капитала на държавни енергийни дружества

Заявленията все още се обработват и не са вписани в Търговския регистър

10:16 | 21.08.14 г.
Подадени са искания за промяна в капитала на държавни енергийни дружества

Подадени са искания за промяна в капитала на държавни енергийни дружества. След като преди дни стана ясно, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е увеличил уставния капитал на проектната компания „Южен поток – България“, справка в Търговския регистър показа, че са предприети промени и по отношение на капитала на други енергийни дружества в състава на холдинга.

На 18 август е подадено заявление за повишаване на капитала на АЕЦ „Козлодуй“ чрез емитиране на обикновени поименни акции. Документите все още се обработват и когато бъдат вписани, капиталът на ядрената ни централа ще бъде увеличен от 153,8 млн. лева на 165,6 млн. лева.

От ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ уточниха при запитване на Investor.bg, че увеличението на капитала е по решение на компанията - майка - БЕХ и след одобрение на Министерството на икономиката и енергетиката.

Междувременно има подадени заявления за промяна на уставния капитал още и на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на „Булгаргаз“. От заявлението, подадено в Търговския регистър, става ясно, че е поискано увеличение на капитала на топлоцентралата – до 40,1 млн. лева, спрямо сегашните 38,5 млн. лева.

За „Булгаргаз“ ситуацията е друга – там искането е за намаляването на уставния капитал. Според внесеното на 15 август заявление капиталът на газовата компания трябва да стане 206,2 млн. лева спрямо сегашните 257,7 млн. лева. Документацията и по този случай още се обработва.

Няма искания за промяна във финансовите параметри за другите основни дружества в състава на БЕХ - „Булгартрансгаз“, „Мини Марица Изток“, НЕК и „Електроенергийния системен оператор“, показа още справката в Търговския регистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още