IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат 2% от ДОД да остава в местния бюджет

В момента постъпленията от данъка, който е в размер от 10%, отиват в републиканския бюджет

17:56 | 10.10.14 г.
Общините искат 2% от ДОД да остава в местния бюджет

Два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, поискаха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщава БТА. От Сдружението ще поискат от новото правителство и разработване на нов Закон за местните данъци и такси.

В момента данък „Общ доход“ за физическите лица е в размер на 10% и се внася в републиканския бюджет.

От НСОРБ настояват 2% от средствата да остават в общините, а размерът на данъка като цяло да не бъде променян, макар и да е имало подобни предложения в хода на преговорите на сдружението с политически партии и формации, коментира председателят на организацията Тодор Попов.

С оставането на част от ДОД в общините ще бъде осъществена реална финансова децентрализация в страната, посочват още от Сдружението.

Припомняме, че от месеци местната власт настоява част от ДОД (2% или 3%) да остава в общината, в която е набран. До този момент обаче това искане не е одобрено.

Попов посочи още, че Управителният съвет на НСОРБ ще подготви приоритетите, които ще стоят в основата на бъдещото взаимодействие с Народното събрание и с правителството.

Проектът за споразумение ще бъде внесен за приемане на общо събрание на 3 декември. Ако бъде приет, на 4 декември НСОРБ планира официалното подписване на документите с председателя на Народното събрание и с премиера. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още