IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Гечев: Няма причина за песимистични сценарии за банковата ни система

Има няколко варианта за запълване на дупката във Фонда за гарантиране на влоговете, смята депутатът

09:15 | 07.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Р. Гечев: Няма причина за песимистични сценарии за банковата ни система

Показателите за състоянието на банковата система на България са добри, така че няма причина в момента да чертаем някакви песимистични сценарии за системата, заяви в предаването "Преди всички" на БНР депутатът Румен Гечев от БСП, който е член на временната бюджетна комисия.

По думите му съотношението на парите в гаранционния фонд към депозитите е по-добро от средния такъв коефициент за Европа. „Ние се надяваме да няма друг подобен проблем (отнемане на лиценза на банка, б. ред.), тъй като показателите, които са публикувани от БНБ за състоянието на банковата система, са добри. Няма причина в момента да чертаем някакви песимистични сценарии“, заяви Гечев.

Същевременно той посочи няколко варианта за запълване на дупката във Фонда за гарантиране на влоговете, след като в четвъртък БНБ официално отне лиценза на КТБ. „Парите могат да бъдат осигурени или от фискалния резерв, или като гаранция от страна на държавата (което също се счита за допълнителен заем). Имаме и още един вариант – ние мислим, че трябва да се направи всичко възможно да се мобилизират средствата на БНБ, тъй като там има определени резерви в "Банково управление" и ще проучим дали самата банкова система не може да реши сама този въпрос“.

Според Гечев ползването на бюджета за тази цел е кредитиране от последна инстанция и може да бъде последният вариант. Той наистина е най-бързият вариант, защото се вземат готови пари и се плаща на вложителите, признава Гечев, но припомня също, че държавата не подарява тези пари, а на практика ги дава назаем на Гаранционния фонд и при разпродажбата на активите на банката в несъстоятелност парите трябва да се върнат обратно в бюджета.

„След като фондът плати на хората с гарантирани влогове в КТБ, той няма да остане напълно празен, защото същевременно продължава да се пълни от вноските на търговските банки“, добави още Гечев. Според него Централната банка има възможност да увеличи и вноските на търговските банки към този гаранционен фонд, но самото негово попълване, разбира се, ще отнеме време.

„Депозитите до 100 хил. евро са гарантирани по закон, така че държавата е длъжна в каквато и да е ситуация да намери средства и да компенсира тези вложители, фирми и граждани“, категоричен бе още депутатът от БСП.

Той допуска още, че вероятно би било възможно при заявяване на банкови сметки хората да не чакат на каси, а прехвърлянето на парите им да стане по банков път. „От началото на декември до Коледа средствата трябва да бъдат изплатени на всички вложители“, каза още депутатът.

Освен това той е категоричен, че българското следствие и прокуратурата трябва да си свършат работата по проследяването на целия казус. По официалните данни от прокуратурата и одиторските фирми е видно, че става дума за добре организирана операция, която за съжаление ще ангажира, макар и временно, ресурсите на държавата, защото тя трябва да реши въпроса със задължителното изплащане на гарантираните депозити, макар и под заемна форма. Държавата трябва да направи всичко възможно, за да си върне парите, заедно с лихвите, коментира Гечев темата за липсващите средства от КТБ.

Припомняме, че вчера (6-и ноември) Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) обяви, че изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще започне от 4 декември, а това ще става от няколко банки, за да се избегне струпването на всички вложители в една банка.

По-рано вчера БНБ официално отне лиценза на Корпоративна търговска банка и поиска от съответния съд да открие производство по несъстоятелност.

Също по-рано днес от БНБ обясниха, че през март подуправителят на банката Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
А дребнорибков и неговите хора .... мълчат само !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
Този ми беше професор преди години. Много повече го харесвах като преподавател и човек, отколкото като политик и специалист. Той беше един от онези, които "гарантираха", че юли месец банката ще отвори. Гечев, като не си бил сигурен тогава, защо говори? Като не си сигурен сега, защо говориш,че банките са стабилни, а може би не са ?! Само малко паника трябва и отново всички юруш да теглят. Адски уместен въпрос е защо не се прави задължителен цялостен одит на цялата ни банкова система по истинските и приложими МСС номер 9 да се види дали и няма други такива банки със съмнителна репутация. До дни смятам да входирам документ до Банков надзор с такова искане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
То и за умишления фалит на КТБ нямаше причина докато Цветан Василев и Ахмед Доган не се скараха.Сега Василев изгуби банката а обръчите на Доган няма да връщат няколкостотин милиона необезпечени кредити.Гечев - аз ли трябва да ти казвам, че причина няма докато никой не я търси. Щом на някой в България му хрумне да търси причина за каквото и да било веднага я намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
На този най-малко му приляга да се изказва по темата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Гечев, има две причини за песимистични сценарии и.. ти си и двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
forexar
преди 9 години
Благодаря на Инвестор, че ни държи в течение с мислите на Румен Гечев - известен още като агента от държавна сигурност "Економов".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още