IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Радев: Процедура по свръхдефицит може да даде тласък на реформите

Актуализацията на бюджета е неизбежна и трябва да се извърши бързо, смята бившият финансов министър

17:11 | 16.11.14 г. 4
М. Радев: Процедура по свръхдефицит може да даде тласък на реформите

Процедурата по свръхдефицит може да даде тласък на реформите в редица бюджетни сектори. Това заяви в предаването „Бум енд Бъст” в ефира на телевизия Bulgaria on Air бившият финансов министър Муравей Радев.

От друга страна процедурата по свръхдефицит „ще влоши и без това лошия инвестиционен климат” в страната, предупреди икономистът.

По негови думи при начало на процедура за свръхдефицит Европейската комисия, съвместно с националните власти, ще направи анализ откъде идва този недостиг, а причината у нас е една – „раздута бюджетна сфера” След това от Брюксел ще поискат и мерки за преодоляване на проблема.

„Това може да е допълнителен външен натиск от ЕК към управляващите най-сетне да бъдат направени тези реформи”, заяви Радев. Той допълни, че реформата означава не увеличаване или намаляване на средствата, а мерки, които да направят сектора по-ефективен.

Ако реформите бъдат осъществени, в бюджета за 2015 година може да бъде заложен дефицит от под 2%, а в следващите години може да се пристъпи и към нулев дефицит, обясни още Радев.

Бившият финансов министър в правителството на Иван Костов посочи, че актуализацията на бюджета трябва да бъде направена възможно най-скоро. Към края на октомври дефицитът при изпълнението на бюджета е с 300 млн. лева над заложените в Закона за бюджета 1,47 млрд. лева за цялата 2014 година.

Това означава, че следващите два месеца ще са тежки за бюджетната сфера и разплащанията с бизнеса, поясни Радев.

Още през лятото е трябвало да бъде направена актуализацията на държавния бюджет, коментира още бившият финансов министър. Според него правителството на Пламен Орешарски е осъзнало, че е сбъркало макрорамката на бюджета, но парламентът не е одобрил промяната. Нещо повече – със законови промени е увеличена разходната част с допълнителни 500 млн. лева.

Според Муравей Радев причината за нереално високите приходи, заложени в Бюджет 2014, е стремежът да бъдат извършени повече разходи. Приходите не се изпълняват, но харчовете са налице, допълни още той.

По този начин към заложените почти 1,5 млрд. лева дефицит се прибавят още 1,5 млрд. лева заради раздути разходи и неизпълнени приходи, изчисли Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 9 години
рИформата върви добре. Минали са само 25 години. Остават още 75 и ще се осъществи :) До тогава , който може, ще краде. Който не може, ще пише по форумите :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Ама и вие сега, как може да задавате такива неудобни въпроси. Как ще се сменят редовно назначените, нали трябва да направим наистина професионална администрация, която да може да следва бюджети и да се вмества в тях, а не да си харчи както си иска и както е свикнала. А и какво означава внасящи, то това сме една ***, която в очите на администрацията само гледа как да крадем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
Защо всички правителства защитават интересите само на харчещите буджета, а не на внасящите в него. Има заложени разходи, те се надвишават и то с много, управлението на министерството си стои на местата, а вземаме нови кредити, за да си платим. Нека отрежат някои разходи и да се включат в рамката. Като не могат да го направят - следващите - докато могат да я карат без нови кредити !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още