IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Новият заем ще бъде ратифициран въпреки разгорещените дебати

Навлизаме в дефлационно развитие, от което можем да излезем чрез държавно инвестиране в икономиката, коментира финансистът Стоян Александров

11:30 | 21.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каролев: Новият заем ще бъде ратифициран въпреки разгорещените дебати

Народното събрание ще ратифицира новия заем в размер на 8 млрд. евро въпреки разгорещените дебати. Това мнение изрази икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова ТВ. Финансистът Стоян Александров също потвърди тезата, аргументирайки се със Закона за публичните финанси, който „заставя“ правителството да приеме бюджетна прогноза за тригодишен период.

„Ще продължим да харчим повече, отколкото събираме“, заяви Стоян Александров. Той припомни, че при дебатите за Бюджет 2015 г. е била обсъждана тригодишната прогноза. Тя предвижда дефицит от 3% за тази година и постепенното му намаляване до 2,5% през 2016 г. и до 2% през 2017 г. Финансистът коментира, че голяма част от разликата между приходите и разходите следва се покрие с нов дълг.

„Благоприятно сега е, че лихвените нива в световен мащаб са на исторически ниски нива и можем да рефинансираме стария дълг на по-добра цена от цената, по която е взет. Ако политиците решат да направят бюджет с излишък, ще имаме намаляване на дълга, няма да го увеличаваме”, коментира бившият финансов министър по темата.

Александров изказа една по-непопулярна теза. Той смята, че може да се емитира дълг с падеж до 2019 г. или до 2020 г., например, при малко по-високи лихви, но който дълг държавата да изкупи обратно впоследствие при по-благоприятни условия на пазарите. Според него за това не се говори в публичното пространство, „а преди сме го правили“, добави финансистът.

„България е единствената държава в Европейския съюз, в която се ратифицират сделките за поемане или рефинансиране на дълг“, изтъкна от своя страна Каролев. Той смята, че е „излишен шум“ да се коментира самата техника по емитирането на книжата.

„Факт е, че Горанов направи пиар грешка. Той трябваше да обиколи парламентарните групи, но не го направи“, посочи още Каролев. Според него 12 млрд. лв. от дълга ще отидат за рефинансиране на стари задължения, а останалите – за дефицити.

Александров коментира още, че навлизаме в дефлационно развитие, а един от възможните варианти за излизане от дефлацията, е намаляване на данъците, като посочи за пример Япония, където правителството ще намали корпоративния данък.

„Ние не можем да използваме този вариант“, каза обаче Александров. „Но друг инструмент за борба с дефлацията е държавното инвестиране в икономиката. Начин за държавно инвестиране е взимането на дълг. Но дългът не е страшен, а е важно как и къде ще ги инвестираме и какъв ще бъде ефектът.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 6
kane
преди 9 години
"Навлизаме в дефлационно развитие, от което можем да излезем чрез държавно инвестиране в икономиката, коментира финансистът Стоян Александров"...........................................а защо данъците не се вдигат когато държавата трябва да инвестира!Как може да се очаква са дълг да се развиваме!Това е нечувано!ПЛОСКИЯ ДАНЪК *** МАЙКАТА НА РОДИНАТА МИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМА ПОДКРЕПАТА НА ДПС И ГЕРБТОВА Е ОБЯВЕНА ВОЙНА НА 95% ОТ БЪЛГАРИТЕИ Е ЯСНО ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА НЕОБРАЗОВАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И СА ПРОСТИ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИГЛУПАЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Разбирам дълг, ама държавата да създаде производство и това производство да върне дълга и да остане после на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Христина Вучева: На държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Този фалирал мошеник - на 101 % фалирал, иска сега да си напълни гушката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Този фалирал мошеник - на 101 % фалирал, иска сега да си напълни гушката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Никой от ТИЯ няма намерение да раздвижва икономиката. Паричките ще бъдат "усвоени" чрез ТЕХНИТЕ си фирмички и ще потънат в частни широки джобове. Трябва да си пълен *** да не помниш какво направи ББ през първия си мандат. Разду държавната и общинска администрация и харчеше на провала. Като затри над 300 000 фирми и фирмички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Дълг който се взима за да се "усвои" т.е. открадне не работи в икономиката. Държавата няма какво да прави в икономиката - не и в България с нейното ниво на корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още