IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: КТБ вече не е банка и не е нужно БНБ да я управлява

Последните финансови отчети показват, че активите на КТБ са намалели с 1 млрд. лева под управлението на синдиците

10:01 | 13.03.15 г. 2
Менда Стоянова: КТБ вече не е банка и не е нужно БНБ да я управлява

Корпоративна търговска банка (КТБ) вече не е банка и в тази ситуация не е нужно тя да бъде управлявана от Българската народна банка (БНБ). Този коментар направи депутатът и председател на комисията по бюджет в Народното събрание Менда Стоянова пред bTV.

Тя уточни, че по отношение на КТБ се „намираме в безвремие” – от една страна банката е с отнет лиценз, а от друга – няма решение на съда за нейната несъстоятелност. В същото време последният финансов отчет показва, че активите на банката са намалели с 1 млрд. лева.

По тази причина и от ГЕРБ поискаха законодателни промени, които да позволят влизането на „временен синдик” в банка за периода от отнемането на лиценза до обявяването й в несъстоятелност, който да има различни правомощия от квесторите, стана ясно още от думите на Менда Стоянова.

„Квесторите са там (в КТБ – бел. ред)  и управляват нещо, което не е банка, а те са квестори за банка. Синдик не може да влезе, тъй като съдът не е обявил несъстоятелността на банката. В това безвремие никой не контролира какви сделки одобряват и извършват квесторите”, обясни Стоянова.

Според нея намаляването на активите се дължи на прихващания, които обаче бяха забранени с последните промени в Закона за банковата несъстоятелност. Тя призна, че няма информация как са извършвани тези прихващания, но вариантите са два – квесторите са нарушили законите или е намерен начин за заобикалянето на правилата.

„След като е намаляло имуществото на банката, логично е да кажеш, че не го опазват”, смята Стоянова и уточни, че намаляването на активите намалява шансовете на кредиторите, сред които е и Фондът за гарантиране на влоговете и държавата, да удовлетворят вземанията си.

Депутатът припомни, че според докладите на одитните компании „добрите” кредити, раздадени от банката, възлизат на около 1,8 -2 млрд. лева.

Според нея има и пропуски по отношение на КТБ по времето, когато тя е била поставена под специален надзор. Тогава е трябвало да се търсят начини банката да бъде оздравена и да се опазят нейните активи. Тя допълни, че очаква временната анкетна комисия, която трябва да провери казуса, да установи дали това се е случило.

Менда Стоянова призна, че няма доверие в банковия надзор след провала по отношение на КТБ и не може да даде оценка дали квесторите, назначени в банката, си вършат добре работата. Тя обаче допълни, че квесторите носят наказателна отговорност, ако допуснат пропуски в работата си.

Ситуацията около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Lyomu1981
преди 9 години
Тази жена е председател на комисия в НС! Говори глупости. Прочие, това е нивото на партията й. Управлявана от тази партия държава управлява Централната банка, която управлява КТБ с назначените от нея квестори, които уж източват активите на КТБ. Следователно държавата бездейства за правонарушения на подчинени на нея служители. Пореден случай, в който управляващите ни вземат за канарчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Менда, един автобус като не мине технически преглед и му отнемат лиценза за движение, престава ли да бъде автобус? Как да не е банка, като все още държи куп кредити и депозити? Това на какво ти прилича? На мандра за превземане? На пита за изяждане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още