IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Повишен, но предпазлив оптимизъм сред финансовите директори в България

Мениджърите смятат, че икономическият растеж ще се завърне след провеждането на реформи при наличието на политическа стабилност

09:52 | 21.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 2015 г. България ще превъзмогне стагнацията с умерен икономически растеж. Това издават нагласите на финансовите директори, обобщени в четвъртото проучване „CFO Survey“ на консултантската компания Deloitte относно очакванията на мениджърите за състоянието на бизнес средата, перспективите пред фирмите и техните финансови приоритети.

Резултатите показват повишен, но предпазлив оптимизъм на фона на турбулентната 2014 г. за банковия сектор и политическия живот в страната. Изследването на Deloitte отчита промяната в очакванията на финансовите мениджъри в компаниите в четири основни области: очакван растеж, поемане на риск, готовност за поемане и обслужване на задължения, наличност на човешки ресурси.

Предвижданията за растежа на българската икономика през 2015 г. слабо се изместват спрямо миналогодишното проучване на одиторската компания, като делът на очакващите умерен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките 1,5-3% годишно е 36% спрямо 24% в предходния доклад. Очакващите стагнация – т.е. ръст в интервала 0-1,5% - намаляват до 58% от запитаните при 69% в предходната анкета.

72% от анкетираните финансови директори продължават да възприемат външната финансова и икономическа несигурност като висока и над нормалната. Поради тази причина 89% от мениджърите заявяват намерение за въздържане от поемането на повече риск. Директорите са на мнение, че несигурността и рисковете биха могли да се преодолеят, а икономическият растеж да се завърне, най-вече чрез провеждане на неотложни реформи при наличието на политически консенсус.

Подобно на предходните три изследвания на Deloitte приоритет за финансовите директори в България остава ръстът на съществуващи и нови пазари. През 2015 г. 65% от запитаните ще бъдат фокусирани основно върху това. Компаниите, които биха се съсредоточили върху нови инвестиции, са по-малко в сравнение с миналата година. Подобряването на ликвидността също изпада надолу в листата с приоритети в сравнение с миналогодишния доклад.

Увереността в способността на компаниите да обслужват задълженията си в средносрочен план се запазва и дори нараства, като това мнение споделят 94% от мениджърите, сочи изследването. Въпреки преобладаващото схващане, че кредитите са нормално и лесно достъпни, сред респондентите няма консенсус по отношение на това дали заемите са привлекателни като източник на финансиране или не. 28% смятат, че банковите заеми са атрактивен източник, 19% са на обратното мнение, а 53% заемат неутрална позиция.

Що се касае до привлекателността на финансирането чрез емитиране на нови акции или облигации (увеличение на капитала) – отговорите на финансовите директори издават, че набирането на финансови средства по този начин е все по-неатрактивно. Това е знак, че всяка нова потенциална инвестиция, която планират финансовите мениджъри, най-вероятно ще бъде осъществена със собствени средства, включително и чрез реинвестиране на печалбата.

От своя страна и привличането на инвеститори продължава да губи от своята атрактивност. За 39% от директорите дяловите инвестиции не са привлекателен източник на финансиране (спрямо 32% миналата година), а 42% нямат мнение по въпроса.

По отношение на заетостта половината от отговорилите финансови директори нямат ясно определено очакване дали нивото на безработица ще се повиши или понижи през 2015 г. 28% смятат, че тя ще се увеличи слабо, а според 22% - леко ще намалее. Липсата на кадри не е сред опасенията на финансовите директори. Най-високо е търсенето на финансови професионалисти на средни и висши мениджърски позиции.

Финансовите директори, участвали в анкетата на Deloitte, очакват повишаване на активността на пазара на сливания и придобивания у нас. 64% от респондентите смятат, че ще има известно покачване на нивото на активност в следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
lareman
преди 9 години
42% от Финансовите директори нямат мнение по въпроса по отношение на дялови инвестиции????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още