IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ започва с подготовката на Бюджет 2016

До 1 септември ведомството иска прогнози и разчети от министерствата, общините и държавните предприятия за бюджетите им в следващите три години

10:49 | 06.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ започва с подготовката на Бюджет 2016

Министерството на финансите (МФ) започва с подготовката по съставянето на държавния бюджет за 2016 г. Финансовото министерство публикува указания, които министерствата, агенциите, общините и държавните и общински предприятия трябва да спазват, когато съставят своите проектобюджети за следващата година и актуализираните си бюджетни прогнози за 2017 г. и 2018 г., става ясно от публикуван документ на сайта на ведомството. Прогнозите им трябва да са готови до 1 септември 2015 г.

Освен това държавните структури, които ще отговарят за подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., трябва да изготвят прогнозни разчети за средствата в периода 2016-2018 г., необходими за финансиране на дейностите за подготовка и реализиране на председателството.

При разработването на бюджетните си прогнози в следващите три години т.нар. първостепенни разпоредители с бюджет могат да поемат нови разходи само в случаите, при които се запазват или намаляват задълженията им към доставчици спрямо предходната година, става ясно от указанията.

Новите инициативи и предложения, които генерират допълнителни разходи, дължащи се на промени в количествени и качествени параметри на целите на политиките, следва да се вместят в рамките на одобрените тавани на разходите и за сметка на вътрешни компенсирани промени.

Според МФ за новите предложения, както и за разходите извън параметрите на одобрените разходни тавани, следва да се представят мотиви, придружени с разчети и източници за финансиране на допълнителните разходи.

При разработване на проектобюджетите за 2016 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2017 и 2018 г. МФ припомня, че следва да се отчита въздействието на настъпили промени в нормативната уредба. Освен това трябва да се съблюдават и макроикономическите прогнози на министерството в средносрочен план. Прогнозите трябва да се изготвят и без еднократните разходи, осъществени през 2015 г.

Прогнози трябва да съставят всички министерства и общини, като те следва да се погрижат същото да направят и разпоредителите с бюджет от по-ниска степен, както и предприятията от системата им, получаващи средства от държавния бюджет, гласят указанията на МФ.

Например, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията следва да предостави указанията на ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“, „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и „Български пощи“ ЕАД, Министерството на образованието и науката – на Българската академия на науките и на държавните висши училища, Министерството на регионалното развитие и благоустройството – на „Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД, Министерството на икономиката – на „Българска агенция за експортно застраховане“ ЕАД и т.н.

Националният осигурителен институт, Националната агенция за приходите, Националната здравноосигурителна каса, например, също ще трябва да изготвят свои разчети, но съобразявайки се с промените в Закона за здравно осигуряване и Кодекса за социално осигуряване.

Първостепенните разпоредители с бюджет имат срок до 1 септември 2015 г., за да представят в МФ прогнозите си. От своя страна до 15 септември министерството на Владислав Горанов трябва да оцени разчетите, като при несъответствия разпоредителите ще имат 5-дневен срок, за да ги отстранят и върнат на МФ.

След това по отношение на бюджетната процедура за 2016 г. до 15 септември на тази година МФ прави законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони, а до 25 септември – макроикономическата си оценка за периода 2016-2018 г.

В срок до 6 октомври МФ разработва законопроекта за държавния бюджет за следващата година. До 20 октомври пък новият финансов план трябва да бъде обсъден от социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След обсъжданията както между социалните партньори, в комисиите в парламента, така и в Министерски съвет Бюджет 2016 г. трябва да бъде внесен в Народното събрание до 30 октомври 2015 г.

За следващата година МФ залага общи разходи в размер на 31,857 млрд. лв., за 2017 г. - 33,345 млрд. лв., а за 2018 г. - 23,3 млрд. лв. Заради по-бързия очакван растеж през следващите години министерството залага намаление на дела на разходите спрямо брутния вътрешен продукт. В края на 2016 г. се очаква съотношението разходи/БВП да възлиза на 38,8%, като в следващите две години спадне до 38,4% и 37,9%, съотвено

В пролетната си икономическа прогноза финансовото министерство запази стъпката от 0,5 процентни пункта за понижение на бюджетния дефицит в следващите три години. Ведомството прогнозира, че към края на 2018 г. недостигът в държавния бюджет ще се равнява на 1,5% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
МФ да заложи по-консервативен бюджет за да няма "сиртаки изненади". Не желая цял свят да ме сочи с пръст като мързелив *** на гърба на работещите северни народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още