IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От април правителството ще работи по бюджета за 2017 г.

Финансовата рамка за догодина предвижда финансиране на дейности по българското председателството на ЕС

12:57 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От април правителството ще работи по бюджета за 2017 г.

От април 2016 година правителството ще започне да работи по бюджета за следващата година, става ясно от приетата днес бюджетна процедура. Първата фаза ще бъде изготвянето на бюджетната прогноза за периода 2017 - 2019 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Тогава ще бъде актуализирана Стратегията за управление на държавния дълг и ще бъде взето решение за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2017 година.

Следващата стъпка ще е подготовката на необходимите промени в законодателството, става ясно още от решението на Министерския съвет. Така до края на октомври 2016 година министрите ще трябва да одобрят предложен от министъра на финансите проект на закон за държавния бюджет и на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година, която представлява мотиви към законопроекта.

До края на октомври ще трябва да бъде одобрен и подготвеният от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и внесен чрез министъра на здравеопазването в МС проект на закон за бюджета на Касата, както и подготвеният от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) и внесен чрез министъра на труда и социалната политика в МС проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване.

От кабинета обясняват, че бюджетната процедура е съобразена със сроковете по прилагането на механизмите и мерките, заложени в основните етапи на Европейския семестър за координация на икономическите политики през 2016 година. Целта е по-тясна координация и управление на икономическите политики в Европейския съюз, укрепване на икономическото управление и осъществяване на наблюдение на макроикономическите дисбаланси.

За първи път с бюджетната процедура за 2017 г. се определят сроковете и отговорностите на изпълнителната власт във връзка с функциите на новосъздадения Фискален съвет в рамките на процеса по съставяне на бюджета.

Новост е и включването на дейности във връзка с планиране на средствата, необходими за финансиране на дейностите за подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още