IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Алианц Банк България

Ниското ниво на необслужвани кредити и потенциалната подкрепа на мажоритарния собственик са сред предимствата за банката, изтъквани от кредитната агенция

19:34 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди кредитния рейтинг на Алианц Банк България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България от „ВВВ+” със стабилна перспектива, съобщават от кредитната институция.

От там посочват, че рейтингът е най-високият възможен за банка в България и е с две стъпки над рейтинга на държавата от „ВВВ -”.

Рейтингът на Алианц Банк се основава на по-ниското ниво на необслужвани кредити, чийто дял е 14% от общите кредити, при средните 20% за пазара.

„Това може да се обясни с умерения рисков апетит на банката, обусловен от наличието и спазването на високи стандарти на контрол на риска от страна на собственика. Покритието с провизии на лошите кредити е адекватно и е по-добро от средното за пазара“, пише в прессъобщението на банката.

Капитализацията на Алианц Банк, заедно с наличните капиталови буфери, е достатъчна, за да абсорбира дори допълнителни провизии, които могат да възникнат от прегледа на качеството на активите (AQR), които текат в банковата система, се посочва още в съобщението.

В края на 2015 г. коефициентът кредити към депозити е 66%, а рискът за рефинансиране е нисък, защото банката се самофинансира основно чрез депозитната си база.

Освен това към края на първото тримесечие на 2016 г. коефициентът на ликвидни активи на банката е 44% спрямо регулаторния минимум от 20%.

Оценката на Fitch се базира и на факта, че Алианц Банк България е част от една от най-големите финансови групи в света – базираната в Мюнхен Allianz SE, чийто кредитен рейтинг от Fitch Ratings е „АА-“ със стабилна перспектива. Така Алианц Банк разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик.

Към 30 април 2016 г. Алианц Банк България е 11-а по размер на активите. Банката изпрати тримесечието с 6% годишен ръст на активите до 2,32 млрд. лв. и 5,8% годишен спад на печалбата до 7,65 млн. лв. Депозитната база към 31 март 2016 г. е 2,097 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още