IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Процесът по AQR и стрес тестовете бе управляван добре

Капиталовите ни позиции ще допринасят за развитието на българския банков сектор, коментира председателят на УС на банката Оливер Рьогл

13:43 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Процесът по прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на банковата система бе управляван добре и премина гладко. Това коментира председателят на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк Оливер Рьогл, цитиран от пресцентъра на банката.

„Прегледът на българските банки, осъществен от Българска народна банка, се проведе в съответствие със стандартите, заложени от Европейската централна банка и Европейската комисия, като процесът бе добре управляван и премина гладко“, посочва Рьогл.

„След предизвикателствата в банковата ни система преди две години подобен всеобхватен преглед бе от изключителна важност, за да получим ясна, обективна и прозрачна картина на банковия ни сектор“, допълва той.

Резултатите потвърждават „устойчивия бизнес модел, следван от банката, и установяват, че тя „може да поддържа достатъчно високо ниво на капиталова адекватност, дори и при наличието на хипотетично неблагоприятен шок върху местната икономика“, посочват от трезора.

Райфайзенбанк успява да премине със значителен аванс поставените изисквания в стрес тестовете от страна на БНБ. Постигнатите резултати са достатъчно стабилна база за реализиране на стратегията на банката за устойчив ръст на бизнеса и клиентската база в страната. Представянето й потвърждава, че рисковата политика и съществуващите процеси по управление на рисковете са ефективно функциониращи и подходящо организирани, коментира още Оливер Рьогл.

Резултатът от стрес теста показва, че съотношението на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на Райфайзенбанк възлиза на 25,1% при базисния сценарий в края на 2018 г. и достига ниво от 22,4% в утежнен сценарий.

Корекцията на капиталовата адекватност на банката след прегледа на качеството на активите към края на 2015 г. е в размер на по-малко от 0,1 процентен пункт.

„Окончателните данни от осъществената проверка на качеството на активите ни са още едно доказателство за разумното управление на риска в банката и резултат от усилията ни за подобряване и поддържане на доброто качество на кредитните експозиции. По този начин солидните ни капиталови позиции, потвърдени и от прегледа, ще допринасят за развитието на българския банков сектор и икономиката като цяло“, допълва председателят на УС на Райфайзенбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още