IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките активно чистят лошите дългове

Банките са възложител на 53% от подадените за събиране необслужени задължения, отчитат от Асоциацията на колекторските фирми

12:51 | 31.08.16 г. 22
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банките са започнали активно да чистят портфейлите си от лоши дългове, сочат данните на Асоциацията на колекторските фирми. Статистиката им показва, че през първото полугодие възложените взимания на фирми растат с 20% на годишна база, което се дължи основно на активността на банките.

Общата сума на възложения дълг за събиране през първите шест месеца на година расте с 11% до 1,11 млрд. лева, но случаите намаляват, е видно от публикуваните данни на организацията. Причината е именно в банковите вземания, чиито размер е по-голям. Средният размер на взиманията расте с 42 на сто до 1 104 лева.

Банките са възложител на 53% от общия обем на необслужвани задължения, подадени за събиране.

В последните месеци банките се стремят да изчистят лошите си дългове, а стрес тестовете допълнително са ги мотивирали, коментира председателя на Асоциацията Райна Миткова.

„През 2014 година и 2015 година задълженията на домакинствата се формираха основно от сметки към телекоми и ютилити компании, докато към края на 2015 година и 2016 година към тях се прибавят и дългове по изтеглени потребителски кредити“, обясни членът на Асоциацията на колекторските фирми Зорница Димитрова.

От организацията съобщават още, че расте броят на отпуснатите бързи кредити. Институциите пък започват да продават лошите дългове на по-ранен етап, а не аутсорсват събирането им.

По отношение на междуфирмените вземания ръстът на възложените взимания е от 20% до 89 млн. лева. От Асоциацията отчитат стабилизиране и по-малко фалити на фирми, но задлъжнялостта на фирмите остава висока – в размер на 210%.

Сред основните причини за финансовите затруднения на бизнеса у нас остават секторната цикличност, както и лошото управление на ликвидността, коментират колекторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Банките чистят дълговете като ги продават нарича се цесия могат да се продават не само просрчени кредите а всички.за кредитополучателя важи договора който е подписал независимо кой държи вземанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Тва банка да обяви дълг към нея за нищожен... не и в тая вселена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ДЕЛЯНЧЕ,Напиши нещо за това което се случва в управление Емисионно на БНБ!Само за три години считано от днешна дата КЕШОВИТЕ ПАРИ са нарастнали с цели 37%, а ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на БНБ към банките с 102% !!!!Увеличаването на активите на У-ние Емисионно за тези три години от 28,3 на 45,3 млрд. лв е в резултат на теглени от правителството ЗАЕМИ с невероятно високи за международните пазари лихви!.Никой не коментира огромната МЕЖДУФИРМЕНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ в основата на която стои не само държавата и общините , но и големите хипермаркети които предлагат стоките на българските производители.ВАЛУТНИЯ БОРД И НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ УБИВАТ БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС!Случващото се не може да продължава дълго. Време е да се обърнат стрелките на движението!Това няма да се случи докато не се появи българска държавна банка която да извземе ролята на чуждите частни финансови мародери!ВРЕМЕ Е!!ИМА ЛИ КОЙ ДА СМЕНИ ПОСОКАТА?АКО ЛИ НЕ СБОГОМ БЪЛГАРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Твоите драсканици са мокрият сън на болшевика. Да вземе, ама да не върне.---прочети пак пост 6, но много внимателно ... и по възможност - обективно!Трябва да ти кажа, че истинските реални Стрес тестове на баМковата система - тепърва предстоят! "Когато лъжеш - накрая оставаш излъган!" - трети закон на Нютон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
rover
преди 7 години
Твоите драсканици са мокрият сън на болшевика. Да вземе, ама да не върне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
DarkStar
преди 7 години
Това фирмите за бързи кредити са уникално ... няма да казвам какво... Бутат си агентите наляво и надясно да раздават кредити, после понеже знаят, че трудно ще си ги съберат всичките с лихвите, обират каквото могат и останалите си прехвърлят топката на събирачите на дългове, да се оправят с неграмотния и беден човечец, дето взел кредит на супер висока лихва и сигурно така са му го представили, че дори не е разбрал какво е подписал.Надявам се КФН да вземе скоро да направи една проверка как обучават агентите на такива фирми да продават кредити...че скоро май скандали ще има пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Доколкото знам - дълг се чисти като се изплати. Явно се открива нова математика...---"Дълг" , който е променен едностранно от баМката и/ или от външни фактори с параметри, различни от тези, които са били валидни към момента на отпускането да "дълга", го правят нищожен! А Нищожен дълг... просто се зачерква , защото той няма как да бъде изпълнен при новите фактори, които ако съществуваха към момента на възникването да "дълга", то той изобщо не би възникнал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
rat
преди 7 години
Ако правилно възприемам данните, значи хората рефинансират в момента, съответно качват се размерите на задълженията им и по този начин ликвидират лошите стари такива. Което просто отлага проблема във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Как точно банките чистят дългове, че ми е интересно? Доколкото знам - дълг се чисти като се изплати. Явно се открива нова математика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
ert
преди 7 години
Според мен липсва редакторска работа, в смисъл бяга се от основната тема за сметка на вторична такава. Като прочете материала човек, вижда че основната тема е:"Причината е именно в банковите вземания, чиито размер е по-голям. Средният размер на взиманията расте с 42 на сто до 1 104 лева."Обаче коментар за причината за такъв голям скок от 42% няма никакъв. А според мен това е основния въпрос, защото 42% ръст на размера хич не е шега работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още