IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Забавянето на инфраструктурни проекти ще снижи ръста на БВП през 2019 г.

Инвеститори от еврозоната могат да повишат доходността на българските еврооблигации, но плащанията и търсенето на ДЦК ще ограничат ръста

13:36 | 06.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазар на ДЦК

През последното тримесечие на 2018 г. отново не бяха проведени аукциони на първичния пазар на ДЦК, припомнят от БНБ. Поради липсата на предлагане на ДЦК от страна на Министерството на финансите през миналата година и поради запазващата се висока ликвидност в банковата система търсенето на вторичния пазар на ДЦК остана по-високо от предлагането. Под влияние на тези фактори дългосрочният лихвен процент, използван за оценка на степента на конвергенция, се понижи спрямо края на предходното тримесечие (с 6 базисни точки до ниво от 0,72% през декември 2018 г.).

Доходността на българските еврооблигации, търгувани на международните капиталови пазари, остана без съществено изменение спрямо края на третото тримесечие, като същевременно се наблюдаваше увеличаване на спреда между българските облигации и лихвените проценти по ДЦК на Германия. Тенденцията към намаление на доходността по т.нар. безрискови ДЦК в еврозоната се дължеше главно на промяна в предпочитанията за поемане на риск от страна на инвеститорите в условията на повишена икономическа и политическа несигурност в ключови икономики за еврозоната.

През първата половина на 2019 г. се очаква динамиката на доходността по ДЦК на България да продължи да се определя от влиянието както на външни, така и на специфични за страната вътрешни фактори. Продължаващо „бягство към сигурност“ на инвеститорите в еврозоната в условията на повишена несигурност би могло да се отрази в посока повишаване на доходността по ДЦК на България, търгувани на международните капиталови пазари. Същевременно очакваме да се запази действието на вътрешни за страната фактори, които благоприятстват задържането на доходността.

Предвид концентрирането на значителни по размер плащания по ДЦК, чийто падеж настъпва през първото тримесечие на 2019 г. (0,9 млрд. лв.), и заложеното от емитента ограничено предлагане на ДЦК на първичния пазар през цялата година очакваме търсенето на държавни облигации да продължи да надвишава предлагането, което ще има ограничаващ ефект за нарастване на доходността по българските ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Някой е писал статията просто за бройката понеже имаше смислови парадокси, поне един такъв, помеже прочерох до половината статията. Забавят се големите проекти заради безкрайните дела за цените на изкупуване на имотите. Не разбирам защо самото дело трябва да спре строителството на обекта, за пътища става въпрос най-често. То е решено вече че там ще се строи и няма шанс да не се случи проекта, защо тогава трябва да се прекъсва работата вместо да си продължава а делото да си върви отделно в съда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
cymru
преди 5 години
БНБ: Забавянето на инфраструктурни проекти ще забави ръста на БВП през 2019 г.vs.Очаква се през 2019 и 2020 г. растежът на реалния БВП да се ускори спрямо 2018 г. вследствие на свиването на отрицателния принос на нетния износ, което ще компенсира прогнозираното забавяне на вътрешното търсене. И в крайна сметка не видях прогноза за БВП???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още