IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащат три минимални работни заплати на артисти от свободния сектор

След кризата ще се увеличават драстично бюджетите в културата, обяви министър Боил Банов

11:07 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Министърът на културата Боил Банов (вляво) и социалният министър Деница Сачева (вдясно). Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на културата Боил Банов (вляво) и социалният министър Деница Сачева (вдясно). Снимка: БГНЕС

Около 1200 творци, заети в свободния сектор, ще получат помощ от три минимални работни заплати за периода на кризата. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет по повод мерките в подкрепа на българските творци. 

Банов припомни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа.

В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се: за времето на извънредното положение, плюс един месец след това, ще се осигури минимална работна заплата, заедно с осигуровките. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. доход на месец.

Министърът уточни, че в понятието „артисти“ има предвид всички хора от сферата на културата.

„Артистите да имат самочувствие – мярката в тяхна подкрепа не е социална помощ, а грижа в една много тежка ситуация, посочи той и напомни, че има правителствено решение за заетите в  държавните културни институти, които в рамките на един период  до шест месеца се подпомагат със заплати и осигуровки.

По думите на Банов 2200 са свободните артисти в страната по данни от НАП и помощта ще отиде до 1200-1300, като за другите ще важи мярката с помощ от 1500 лева, за която ще има пет 5 години гратисен период и 10 години период на връщане. Той поясни, че творците ще имат право на избор коя от тях да изберат, но няма да се използват и едновременно по програма на Фонд Култура. Документите за кандидатстване ще се приемат онлайн по пощата и още от другата седмица.

Отделно от това се разработва механизми за след извънредното положение.

Бюджетите за проектите в сферата на културата ще бъдат увеличени драстично след кризата с коронавируса. Идеята е да наситим с проекти пространството, коментира още Банов.

Той съобщи, че досега 10% от бюджетите на проектите са били за административни разходи, а след кризата процентът ще бъде 25-30%, за да се създаде устойчивост.

Боил Банов съобщи, че е въпрос на време дали ще се преструктурират капиталовите си разходи в Министерството на културата или финансовото министерство ще „даде пряко за тези проекти“. „Въпрос на технология е откъде ще са парите, но те са гарантирани. До края на месеца ще започне изплащането със задна дата“, посочи министърът и заяви, че до края на месеца и двете мерки ще са работещи.

Програма "Мелпомена" ще бъде продължена, тя е за около 230 работни места“, обяви и социалният министър Деница Сачева и поясни, че се разчита на 2,7 млн. лева от националния план на програмата.

Тя информира, че над 4600 са регистрираните безработни, а 502 са си намерили работа.

"22 015 души няма да загубят своята работа благодарение на схемата 60/40. Тя се отнася наистина за нуждаещи се, запазва заетостта, резултатите от нея са добри. 1200 семейства ще бъдат допълнително изхранени", каза Деница Сачева.

Социалният министър обясни, че се обмисля предложението на синдикатите да се увеличи дневното възнаграждение при безработица от 9 на 17 лева, но ще се преценява финансовата му обосновка, като за понеделник се готви среща на Националния  съвет за тристранно сътрудничество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още