IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на застрахователни трансакции в ЦИЕ става по-активен и конкурентен

Продажбите на "Каско" на българския пазар ще намалеят в средносрочен план заради спада от 45% при покупката на нови автомобили, прогнозират от Deloitte

16:43 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки общата несигурност и икономическия спад поради пандемията през 2020 г. пазарът на застрахователни трансакции в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) става още по-активен и конкурентен в сравнение с 2019 г., показва анализ на Deloitte. Наблюденията са върху застрахователния бизнес в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Словения, Хърватия, България, Сърбия, Естония, Латвия, Литва, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Продължава и стратегическото преструктуриране на международните групи в региона, което се наблюдава от няколко години. Някои застрахователи преосмислят присъствието си и решават да продадат бизнеса си, докато големите играчи растат и придобиват нови активи, показва проучването за сливанията и придобиванията в застрахователния сектор на Делойт Централна Европа.

Благодарение на трайния икономически растеж през 2019 г. общата брутна записана премия (GWP) в сектора в региона се увеличава допълнително с 6,3%, констатират в Deloitte. Двигател на този растеж остава разширяването на бизнес линията на общото застраховане. Но продължилата няколко години тенденция на намаляване на линията на животозастраховането през 2019 г. се обръща и успява да покаже умерен ръст от 2,1% на регионално ниво.

Средното проникване на застрахователна премия (съотношението на GWP към БВП) на практика се запазва същото във всичките 15 страни на ЦИЕ - около 2,4%. Средногодишният GWP на глава от населението нараства с 6,4% до 348 евро през 2019 г.

Топ 10 на животозастрахователните групи с най-голям GWP в региона притежават 75% от регионалната брутна записана премия. Типична регионална група от топ 10 присъства средно в 5-6 страни от ЦИЕ, като притежава общо близо 929 млн. евро брутна записана премия.

В случая на бизнес линията на Общото застраховане, водещите десет застрахователни групи представляват около 69% от общата брутна записана премия. По същия начин те присъстват в 5-6 страни от ЦИЕ, като средно притежават 1,809 млрд. евро от GWP.

Играчите в бранша

В Deloitte отчитат, че наскоро няколко международни застрахователни компании решиха да преразгледат присъствието си в региона, като излязат от някои пазари. В резултат на това през 2020 г. станахме свидетели на сделки с невиждан от години обем. Едната сделка е на френската AXA, която продаде полските, чешките и словашките си дялове на австрийската Uniqua за 1 млрд. евро. Другата е сделката с холандската Aegon, която продаде на австрийската VIG за 830 млн. евро унгарските, полските, румънските и турските си дялове.

В същото време някои от основните играчи в застрахователния бранш активно популяризират намерението си да се разширят. Такива са австрийските застрахователни компании VIG и Uniqua, италианската Generali и групата Euroins с център в България.

Въпреки че пазарите на отделните държави обикновено са доминирани от три до шест застрахователни компании, има и много малки играчи, които си разделят останалия пазарен дял. Това прави пазарите на застрахователни услуги силно конкурентни, което може да доведе до по-нататъшна консолидация, според изследването на Deloitte.

По отношение на броя на трансакциите, в периода, обхванат от проучването (2015 - ноември 2020 г.), Полша остава най-активният пазар в региона със 17 трансакции, следвана от Чехия (14), Унгария (9), Румъния (7) и България (7).
Най-активният купувач в региона все още е австрийската VIG Group, с десет приключени трансакции и три текущи през изминалия период. Други големи купувачи са канадската Fairfax Group, Generali, Euroins, Uniqua и Allianz.

„Застрахователните трансакции продължават въпреки пандемията, благодарение на големите международни групи, които преразглеждат своето регионално присъствие. Резултат от това е една от най-големите регионални застрахователни сделки, а именно излизането на Aegon от унгарския, полския, румънския и турския пазар, придобито на фона на голяма конкуренция от VIG за покупна цена от 830 милиона евро“, коментира Силвия Пенева, управляващ партньор на Делойт България.

Според нея в последните няколко години в България също се засилва трансакционната активност в сектора с няколко големи сделки от 2015 г. насам. Пенева очаква консолидацията на регионалния застрахователен пазар в Европа да продължи и през следващите години.

Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още