IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага намаляване наполовина на акцизите за горивата

Предложението се анализира от финансовите министри на ЕС, заяви вицепремиерът Асен Василев

11:18 | 08.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е предложила намаление на минималната ставка на горивата наполовина, за да бъде преодолян проблема с високите енергийни цени, каза по време на блиц контрола в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Темата се обсъжда и ако бъде приета, страната ни веднага ще намали акциза на горивата, а ако не - ще бъде мислен нов пакет за подкрепа на бизнеса и домакинствата за високите цени на горивата.

Министрите на финансите на ЕС дискутират различни мерки заради скъпите енергоизточници. Нужен е общ подход, за да не се получи дисбаланс на общия пазар и нерагламентирана търговия, коментира още Василев. Той очаква изготвянето на обща рамка в рамките на 7-10 дни, на чиято база ще бъдат разработени и българските мерки.

Заради високите цени на енергията ЕС е изправен пред заплаха от стагфлация, предупреди и премиерът Кирил Петков по време на контрола. Той очаква от "Демократична България" да му представят своето предложение за борба с високата инфлация, което включва още и анализ на ключови вносни стоки, които спомагат за инфлационните процеси в общността.

Петков коментира още, че очаква до края на юни газовата връзка с Гърция IGB да бъде изградена. Проектът е приоритетен за правителството, защото в момента от него зависи енергийната сигурност на страната.

Преди ден енергийният министър Александър Николов коментира по време на изслушване в енергийната комисия в НС, че строителството на интерконектора вероятно ще бъде завършено в очаквания срок, но не е ясно дали разрешението за въвеждане в търговска експлоатация ще стане по-рано от есента. По тази връзка България трябва да получава газа от Азербайджан в обем от 1 млрд. куб. метра годишно. Това е около 1/3 от потреблението на страната.

Кирил Петков направи и коментар във връзка с подписания меморандум с Gemcorp Holding и IP3, по който се предвиждат инвестиции от над 1 млрд. долара в енергетиката. Заради появили се съмнения относно собствеността на Gemcorp Holding в момента се извършва пълна проверка на акционерите за срок от пет години назад.

Премиерът заяви, че в момента в структурата на корпорацията няма руски акционери.

"Няма да подпишем договор, ако имаме и най-малките съмнения", заяви още Петков пред народните представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 2 години
На първо четене в бг - Уникредит. Отвори отчетите на компаниите от примерно СП 500 и виж дали не плащат данък печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
коя мултинационална компания плаща данък печалба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 2 години
На това правителство лакмусът му е дали ще подгонят Лукойл да си плаща данък печалба в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 2 години
Ето бърза и лесна за прилагане анти инфлационна мярка и подкрепа за всички: Намаление на ДДС върху горива, природна газ, ток, вода (ВиК), парно, хранителни стоки, лекарства на 5%.До колко е възможно е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още