IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Инфлацията и войната ще забавят ръста на доходите в България

Очаква се държавният дълг да достигне 55,7 млрд. лв. до края на 2025 г. Около заложените лимити обаче все още има неизвестни

15:41 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Инфлацията

Тук няма изненади. Още в пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите бе записано, че се очаква средногодишната инфлация да достигне 10,4% Същото е записано и в Конвергентната програма - водещ принос за това ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 16,4% на годишна база през декември.

Енергийните стоки също ще имат влияние, като повишението в цените на транспортните горива се очаква да достигне 25,1% в края на годината. Съществен принос ще имат и компонентите на базисната инфлация поради очакваните вторични ефекти от ускореното поскъпване на енергоносителите и затрудненията във веригите на доставки. Услугите ще поскъпнат с 8,1% в края на 2022 г., а неенергийните нехранителни стоки – с 6%.

От МФ са изготвили и алтернативен сценарий. Един от основните рискове от военния конфликт в Украйна е свързан с изостряне на геополитическото напрежение и по-съществено нарушаване на международната търговия, вкл. появата на сериозни затруднения по веригите на доставка. За страните, разположени в по-голяма близост до конфликта, този риск е по-ясно изразен. Затова в алтернативния сценарий е разгледан пряк шок върху външния сектор на икономиката от нарушаване на търговията в региона.

Алтернативните допускания се отразяват в по-висока инфлация най-вече през 2022 и 2023 г., съответно с 2,9 и 2,2 пр.п. над темпа в основния сценарий.

инфл инфл

Ръст на БВП

Очаква се през 2022 г. растежът на БВП на България да бъде 2,6%, колкото бе посочен и в пролетната прогноза. Припомняме обаче, че в есенната си прогноза държавните финансисти очакваха средногодишната инфлация да бъде 2,2%, а растежът на БВП – 4,9%.

Повишението на инфлацията ограничава реалния разполагаем доход на домакинствата и покупателната им способност, като в резултат се очаква забавяне на растежа на потреблението на домакинствата до 2,4%. Повишената несигурност, по-високите производствени разходи, нарушените доставки и по-слабото външно търсене се очаква да се отразят и в отлагане на инвестиционни планове. В същото време се очаква публичните капиталови разходи да подкрепят нарастването на инвестициите в основен капитал, което се прогнозира да достигне 7,6%, пише в Конвергентната програма.

От страна на публичното потребление също се прогнозира положителен принос за растежа на БВП. По-умереното търсене от основни търговски партньори на България, съчетано със силно ограничения износ към Руската федерация и Украйна, ще се отрази в забавяне на темпа на износа на стоки от България през 2022 г. (3,1%). Приносът на нетния износ към растежа на БВП ще е отрицателен.

През 2023 г. се очаква по-високо нарастване на вътрешното търсене и, съответно, растеж на БВП от 2,8%. През 2024 и 2025 г. растежът на БВП ще бъде съответно 3,6 и 3,4%.

Според алтернативния сценарий реалният растеж на БВП ще бъде с 2 пр.п. по-нисък през 2022 г. и с 1,5 пр.п. през 2023 г. Като основна причина за реализирането му се посочва по-голям от очаквания поток бежанци, спад на инвестициите в основен капитал и затруднения, свързани с логистиката и ограничения в производството на отделни продукти.

бвп бвп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още