IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България забави ръста си до 4% към края на март

БВП расте с 0,8% в първото тримесечие на тази година в сравнение с края на декември 2021 г., отчете НСИ

15:28 | 08.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България e нараснал с 4% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано и с 0,8% на тримесечна база, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

За сравнение, през последните три месеца на миналата година българската икономика се разрасна с 5% на годишна база според ревизираните данни. Въпреки забавянето това е четвъртото поредно тримесечие на растеж.

Според предварителните данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на тази година възлиза на 32,807 млрд. лева. 

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) в периода от януари до март възлиза на 28,484 млрд. лева.

Тримесечни изменения

За периода от януари до март относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2,1%, като намалява с 0,1 процентни пункта спрямо първото тримесечие на миналата година.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 9,8 процентни пункта до 36,3%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, намалява до ниво от 61,6% при 71,3% през съответния период на предходната година.

В НСИ изчисляват, че за крайно потребление през първото тримесечие на 2022 г. се изразходват 81% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 12,2% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Според сезонно изгладените данни през първото тримесечие на тази година БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 0,8%. Брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,4%.

По предварителни данни крайното потребление нараства с 1% на тримесечна база, а бруто капиталообразуването – с 16,8%.

Износът на стоки и услуги увеличава равнището си спрямо четвъртото тримесечие по сезонно изгладени данни с 1,9%, а вносът на стоки и услуги - с 3,8%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

Статистиката отчита, че БВП нараства с 4%, а БДС с 3,9% през първото тримесечие на 2022 г. на годишна база според сезонно изгладените данни.

Растежът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното увеличение при: Промишленост – 9,5%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 8,8%, Селско, горско и рибно стопанство – 5,7%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – 3,6%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 2%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има бруто капиталообразуването с увеличение от 30,6% и крайното потребление с увеличение от 5,2%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 6,5%, а вносът на стоки и услуги - с 13,5% в сравнение с първото тримесечие на 2021 година.

Анализите на Българската народна банка са българската икономика да приключи 2022 г. с ръст от 3,6%, докато от финансовото министерство са заложили растеж на икономиката в бюджета за тази година от 4,8%.

Последна актуализация: 20:41 | 09.08.22 г.
Още от Бюджет и финанси виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още