IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ определи изплащането на максимална дневна сума на вложители в проблемни институции

Наредба №43 посочва реда за компенсация на физически и юридически лица, докато трае преструктурирането на банки и инвестиционни посредници

17:51 | 28.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската народна банка прие Наредба №43, с която се определя реда и условията за изплащане на максимална дневна сума на вложителите, когато банки и инвестиционни посредници спрат да изпълняват задълженията си към физически и юридически лица с направени влогове при тях.

Наредбата е приета в съответствие със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. С нея се въвеждат подробни правила относно определянето и изплащането на максималната дневна сума, която вложителите – физически и юридически лица, имат право да получават, в случай че изпълнението на задълженията на дадена кредитна институция по отговарящи на условията влогове бъде временно спряно за целите на преструктурирането.

Законът за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници влезе в сила на 14 август 2015 г.

В него се посочва какви трябва да са мерките за ранна намеса, определени от Закона за кредитните институции или Закона за пазарите на финансови инструменти, когато регулаторите преценят, че дадена институция нарушава или може да наруши в близко бъдеще финансовото си състояние в резултат на застрашена ликвидност, бързо покачващо се ниво на задлъжнялост, на необслужвани кредити или кредитни концентрации.

По преценка на Органа за преструктуриране се взема решение за използване на средства от Фонда за преструктуриране на банки и Фонда за преструктуриране на инвестиционни посредници до размер, необходим за гарантиране на ефективно прилагане на инструментите за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 1 година
Тя хубаво я е приела, но много ли е тайна какво пише в нея? Няма я на сайта на БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още