IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лобисти постигнаха възможност за намаляване на глоби за картел в ЕС

Възможността за по-ниски санкции в условията на криза идва в момент, когато предстоят големи глоби за производители на фаянсови изделия

12:50 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лобисти постигнаха възможност за намаляване на глоби за картел в ЕС

Компании в Европа, които са в затруднено финансово положение и не могат да си платят глобите за участие в картели, ще получават отстъпка за сумата, която трябва да платят, с цел да се избегне евентуален фалит, пише Financial Times.

Това е казал новият европейски комисар, отговарящ за въпросите на конкуренцията в единния европейски пазар Хоакин Алмуня пред Европейския парламент във вторник. Алмуня е подчертал, че вярва, че подобни случаи ще бъдат изключително редки.

Коментарът идва след месеци на лобиране пред Европейската комисия. Адвокатите на компании, обвинени в антитръстови нарушения, пледираха, че в условията на икономическа криза Брюксел трябва да смекчи изключително строгия си подход при налагането на глоби за нарушаване на пазарните правила.

Изявлението на Алмуня е направено в момент, когато Европейската комисия се очаква да наложи глоби за стотици милиони евро на компании, произвеждащи фаянсови изделия. Комисията разследва вероятен картел в сектора от 2004 г., когато регулаторните органи инспектираха офиси на няколко компании в Австрия, Белгия, Германия, Италия и Холандия.

По-късно в разследването са включени и френски фирми, произвеждащи фаянсово и керамично обзавеждане.

За участие в картела са заподозрени повече от 30 фирми, включително компании с добре известни имена като American Standard и Grohe. Натискът върху комисията да намали размера на глобите е изключително силен поради затрудненото състояние на много от компаниите в сектора, коментира финансовото издание.

Комисията разполага с правен механизъм за решаване на случаи, при които определена компания не може да плати, но досега такова изключение не е правено и на компании, замесени в нелегално договаряне на цени, не са давани никакви отстъпки. Глобите, които ЕК налага, са не по-големи от 10% от годишния оборот на съответната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още