IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби с 622 млн. евро производители на оборудване на баня заради картел

Глобите на пет от компаниите са намалени до нива, които са в състояние да си позволят

12:32 | 24.06.10 г.
ЕК глоби с 622 млн. евро производители на оборудване на баня заради картел

Европейската комисия (ЕК) наложи глоба в размер на общо 622 млн. евро на 17 производителя на оборудване за баня заради фиксиране на цените, съобщи BBC.

Компаниите, сред които е американската Ideal Standard - с глоба от 326 млн. евро, са били в картел в продължение на 12 години, който покривал фаянсови продукти.

Компаниите са координирали цените си в Германия, Австрия, Италия, Белгия, Франция и Холандия.

Компаниите в картела са: Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Ideal Standard, Kludi, Mamoli, Masco, RAF, Roca, Sanitec, Teorema, Villeroy & Boch и Zucchetti.

Комисията описва практиките на компаниите като „много сериозни нарушения на правилата за конкуренцията в ЕС“.

Въпреки това от ЕК посочват, че целта не е да доведат компаниите до фалит, поради което глобите на пет от тях са намалени до нива, които са в състояние да си позволят.

Компаниите, които са в затруднено финансово положение и не могат да си платят глобите за участие в картели, ще получават отстъпка за сумата, която трябва да заплатят, с цел да се избегне евентуален фалит, каза във вторник европейският комисар, отговарящ за въпросите на конкуренцията, Хоакин Алмуня.

Една група – италианската Masco, е получила пълен имунитет, понеже е била първата, която е предоставила информация за картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още