IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция – основният губещ от разпродажбата на облигации в развиващия се свят

От октомври разпродажбите са понижили турската лира с 11% спрямо американския долар – най-силният спад на валута на страна от развиващия се свят

14:37 | 01.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Турция – основният губещ от разпродажбата на облигации в развиващия се свят

Най-значителната разпродажба на дългове от развиващите се страни от 2008 г. насам се отразява най-негативно на Турция, след като размириците в Близкия изток допринесоха за увеличаване на дефицита по текущата сметка на страната и предизвикаха инфлация, пише Bloomberg.

Цената на турските облигации, деноминирани в чуждестранна валута, се е понижила със 7,9% от октомври, разкриват данни на JPMorgan Chase & Co. За същия период облигациите, деноминирани в турски лири, са изгубили 10% от стойността си, след като турската лира се понижи до 8-месечно дъно. Суаповете за защита от фалит на Турция се повишиха до 174 базисни пункта от 133 пункта – най-рязкото покачване сред 16-те основни развиващи се икономики, показват данни на CMA.

Размириците от Либия до Оман повишават цената на петролните доставки и понижават търсенето за турските стоки в регион, който изкупува 27% от турския износ. Търговският дефицит на Турция през януари е със 78% по-голям от средно прогнозирания от анализаторите. Понижаването на основните лихвени проценти от декември, имащо за цел да намали търговския дефицит чрез понижаване на стойността на турската лира, се отразява негативно на привлекателността на активите с фиксирана доходност поради опасения за повишаващата се инфлация. Турция внася 93% от петрола, използван в страната.

„Повишаващите се цени на петрола засегнаха доста сериозно вносители като Турция, като в същото време страната е зависима от портфейлните инвестиции за финансиране на дефицита по текущата си сметка“, казва Кевин Дали от Aberdeen Asset Management Plc в Лондон. „Когато използвате противоречива валутна политика, а инвеститорите са притеснени за рисковете, ситуацията определено може да стане доста опасна“.

Цените на облигациите в турски лири се понижиха във вторник, което повиши доходността по 2-годишния турски дълг с 7 базисни пункта до 8,85% - най-високата стойност от 24 юни, показват данни на RBS Istanbul Benchmark Bond Index. Днес турската лирата изгуби 0,3% спрямо американския долар – най-сериозният спад за валута от развиващия се свят.

Деноминираните в чуждестранна валута турски облигации се разделиха със 102% печалба, натрупана след октомври 2008 г., когато турската икономика си съперничеше по икономически растеж единствено с Китай, а кредитни агенции като Moody’s Investors Service и Standard & Poor’s повишаваха рейтинга на страната.

Турция, която се нуждаеше от около 53 млрд. долара помощ от Международния валутен фонд (МВФ) за периода 1999 г. - 2008 г., за да финансира бюджетния си дефицит, достигащ 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, има рейтинг Ba2 от Moody’s и BB от Standard & Poor’s, с две степени под инвестиционното ниво.

От октомври разпродажбите са понижили турската лира с 11% спрямо американския долар – най-силният спад на валута на страна от развиващия се свят. Доходността по турските облигации, деноминирани в чуждестранна валута, се е повишила до 5,81% от 4,53% на 29 октомври, показва EMBI+ Index на JPMorgan.

Докато тази година страни като Бразилия, Русия, Индия и Китай повишиха лихвените си проценти, за да се справят с инфлацията, Турската централна банка неочаквано понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 6,25% на 20 януари и го остави непроменен след срещата си на 15 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Турция е там ква бомба ще избухне скоро не е истина, жалко че сме много тясно обвързани с тях и това ще се отрази много зле на нашата икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още