IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Пактът за конкурентоспособност бетонира различията в еврозоната

За пореден път милиардерът се обявява за общи облигации на страните от еврозоната с цел елиминиране на риска, който носят отделните държави

10:08 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос: Пактът за конкурентоспособност бетонира различията в еврозоната

Пактът за конкурентоспособност, с който страните от еврозоната ще се борят за преодоляване на дълговата криза в региона, „ще бетонира“ сегашния модел на развитие, който може да се определи като „Европа на две скорости“. Такова е мнението на милиардера Джордж Сорос, съобщава CNBC.

“Решението на кризата в еврозоната, което ще бъде предложено в края на март, ще бетонира модела на развитие на две скорости. Това ще генерира негодувание, което ще застраши политическото сближаване на страните от Европейския съюз“, смята Сорос.

“Европейският съюз ще преживее нещо по-тежко от изгубено десетилетие“, се казва в статия на финансиста за Financial Times.

Материалът идва в навечерието на срещата на лидерите на страните от ЕС, които ще се съберат в четвъртък. Очаква се тогава окончателно да бъде договорен пакетът от мерки, които да залегнат в пакта.

„Той ще удължи хроничната дивергенция, при която страните с излишъци се развиват добре, а тези с дефицит изостават заради тежестта на натрупаните дългове“, обяснява Сорос.

По-рано този месец лидерите на страните от еврозоната се договориха за пакет от мерки, предложени от Франция и Германия. Те изискват страните от ЕС да заложат лимити на държавния дълг и бюджетните дефицити в националното законодателство, преразглеждане на индексирането на заплатите и осигуряването на по-гъвкав пазар на труда.

„Изискванията за конкурентоспособност ще бъдат въведени при неравна стартова позиция, което ще постави страните в дефицити в доста уязвима позиция“, смята Сорос.

„Дори Испания, която влезе в кризата с по-ниско ниво на задлъжнялост от Германия, би могла да бъде завлечена надолу“, посочва милиардерът.

Мнението на Сорос е, че в еврозоната ще се стигне до преструктуриране на банковата система, както и до преструктурирането на дълговете на някоя от страните. За пореден път той се обявява за създаването на общи облигации на страните от еврозоната, с които да се позволи премахването на рисковата премия за страните, които изостават с фискалните си показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още