IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция разследва слуховете за преструктурирането на дълга си

Гръцкото финансово министерство спешно призова прокуратурата да започне криминално разследване на срива на Атинската фондова борса и облигационния пазар

10:31 | 21.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция разследва слуховете за преструктурирането на дълга си

Гръцкото финансово министерство поиска от прокуратурата да започне разследване на слуховете за преструктурирането на гръцкия дълг, които доведоха до срив на индексите на фондовата борса в Атина вчера, съобщава Ройтерс.

Акциите на гръцките банки се понижиха средно с 4,6% в сряда, а по-широкият индекс на гръцката фондова борса ASE изгуби 2,6%, представяйки се значително по-слабо от паневропейските индекси след разпространяването на информация чрез електронни писма, че страната скоро ще преструктурира дълга си.

Гръцкото правителство нееднократно подчерта, че няма на преструктурира дълга си, пренебрегвайки убеждението на пазара, че подобно решение е все по-вероятно.

„Министерството спешно призова прокуратурата да започне криминално разследване на срива на Атинската фондова борса и облигационния пазар“, се казва в изявление на министерството на финансите. „Електронно писмо, изпратено от брокери на международна инвестиционна банка, е било препратено до прокуратурата“.

От началото на годината акциите на гръцките банки са поевтинели с 16%, след като през 2010 г. се разделиха с 53%.

Гърция трябва да се върне на облигационните пазари най-късно през 2012 г., но докато спредовете по гръцкия дълг остават широки съмненията, че страната може да се измъкне от кризата, ще продължат да нарастват.

За да покрие плащанията по дълговете си до 2013 г., миналия май Гърция получи спасителен пакет за 110 млрд. евро от партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд. Като условие за получаването на кредита, страната се съгласи на строги мерки за ограничаване на бюджетния дефицит и провеждането на реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 13 години
Aaaa..ще ме разследват ли, ако споделя личното си мнение, че депозитите в гръцките банки в България стават респективно все по-несигурни?Респективно дори и кредитите - колкото и малка да е вероятността да се случи точно този сценарии, има клаузи в договорите в случай на несъстоятелност на банка. Въпрос към журналистите от Инвестор - БНБ следи ли ситуацията с повишен интерес и има ли готови мерки, в случай на проблеми с някоя от банките. Детайли към въпроса - колко често се правят проверки на балансите на банките, включително задбалансовите им операции и такива със свързани дружества? Колко бързо може да се промени баланса на една банка в негативна посока, преди БНБ да успее да реагира? Ако БНБ твърди, че притежава инструменти за контрол на евентуално негативно развитие на ситуацията - какви са те? Определено не са монетарни. Какво сигнализира преминаването на дългогодишен кадър на гръцка банка в друга, значително по-малка банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още