IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отрича да е обсъждано преструктурирането на гръцкия дълг

Гърция отново е принудена да плаща по-висока доходност по облигациите си, търсенето им от чужденци обаче намалява

16:12 | 19.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕС отрича да е обсъждано преструктурирането на гръцкия дълг

Европейската комисия отрече информацията, че Гърция е признала, че преструктурирането на дълга на страната е неизбежно. Въпреки това пазарите не се успокоиха и Гърция трябваше да платипо-висока цена при продажбата на краткосрочни облигации днес, съобщава Ройтерс.

Финансовите пазари са все по-убедени, че Гърция ще бъде принудена да предоговори условията по публичния си дълг, тъй като икономиката й едва ли ще нарасне с достатъчно бързи темпове, за да посрещне дълговото бреме, което се очаква да достигне 160% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Германски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, заявиха, че не вярват Гърция да оцелее през лятото без да преструктурира дълга си.

Гръцката преса цитира официални лица от Европейската комисия, според които Атина е осъзнала, че не може да избегне преструктурирането на дълга си, въпреки че подобен сценарий беше отхвърлян многократно от представители на Гърция, Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

„Категорично отхвърляме подобен сценарий“, заяви говорител на Комисията в отговор на появила се в пресата информация за неизбежността на преструктурирането на гръцкия дълг „Невъзможно е подобно твърдение да е вярно, като се има предвид, че по въпроса дори не се водят дискусии между Брюксел и гръцкото правителство“, допълва говорителят.

Пазарите отказаха да се вслушат в изявленията, отхвърлящи идеята за преструктуриране и спредът между доходността по 10-годишните гръцки облигации и еквивалентните германски бонове достигна нова рекордни стойност от 1134 базисни пункта.

Във вторник Гърция плати доходност от 4,1% по 3-месечни облигации на стойност 1,625 млрд. евро – значително повече от 3,85 на сто, които Атина плати при последния подобен аукцион през февруари.

Чуждестранните инвеститори са придобили едва 36% от предложените облигации, докато през февруари този процент достигна 60.

За да покрие плащанията по дълговете си до 2013 г., миналия май Гърция получи спасителен пакет за 110 млрд. евро от партньорите си от еврозоната и МВФ. Като условие за получаването на кредита, страната се съгласи на строги мерки за ограничаване на бюджетния дефицит и провеждането на реформи.

Гърция трябва да се върне на облигационните пазари най-късно през 2012 г., но докато спредовете по гръцкия дълг остават толкова широки съмненията, че страната може да се измъкне от кризата, ще продължат да нарастват.

Във вторник Гръцкият всекидневник Еелефтеротопия цитира анонимен източник от Европейската комисия, според който „гръцкото правителство е осъзнало, че няма друга алтернатива и че трябва да приеме умерено преструктуриране на дълга си“.

Евентуално решение за избягването на преструктурирането на гръцкия дълг биха били допълнителните заеми от ЕС и МВФ. Това обаче е много малко вероятно, посочва източникът на Еелефтеротопия.

„С толкова високи спредове и с дълг, който е около 1,5 пъти БВП на страната, аз мисля че е просто въпрос на време кога ще се стигне до умерено преструктуриране на дълга“, казва той.

Коментарите повтарят информация на германският Die Welt от понеделник вечерта. Вестникът цитира неназован гръцки министър, който казва, че е просто въпрос на време страната да поиска преструктуриране на дълга си.

„Въпросът сега вече не е дали преструктурираме, а кога“, посочва неназоватият източник за Die Welt.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
valk
преди 13 години
Става интересно кой ще поведе хорото на новият борсов крах Янките или така наречените Европейци и дали официалното откриване ще започне тази или в началото на следващата година добри новини за спекулантите лоши за населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Въпросът сега вече не е дали преструктурираме, а кога, посочва неназоватият източник за Die Welt...Не "сега",а от самото начало въпроса стоеше по този начин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още