IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС лишава Русия и Бразилия от митнически преференции

Ако общата система за преференции бъде намалена, в хазната на ЕС ще влизат с 1 млрд. евро повече от мита

16:20 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western">
	<em>Снимка: antwerpenR <span lang="en-US">via Flickt, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CC </a></span></em></p>

Снимка: antwerpenR via Flickt, CC

Eвропейският съюз (ЕС) има намерение да съкрати значително митническите преференции, които предоставя на редица страни. Съответните предложения за това ще направи по-късно днес комисарят по търговията Карел Де Гухт, пише руското финансово издание RBC daily.

Едни от най-силно засегнатите страни от подобно решение ще бъдат Русия и Бразилия, а вследствие на реформата митническите постъпления на ЕС могат да се повишат с около милиард евро.

С т. нар. Обща система за преференции (ОСП) ЕС предоставя от 1971 г. насам условия за облекчен достъп до пазарите си на развиващи се страни. Днес тя обхваща 176 страни. През 2009 г. обемът на вноса в рамките на ОСП е бил в размер на 48 млрд. евро.

Според изследване на Европейската комисия сред най-големите печеливши от тази политика са Индия, Бразилия, Тайланд, Индонезия и Русия – страни, които вече не влизат в графата „развиващи се пазари“. В различните сектори те вече са сериозна конкуренция на наложените икономически гиганти. Като цяло около половината от тези 176 страни ще бъдат напълно или частично изключени от ОСП, пише руското бизнес издание.

„Световната икономическа и търговска ландшафт се измени съществено от старта на системата. Това трябва да бъде отразено в новите правила“, се казва в проект на ЕК за преработка на системата. „Отношенията през последните десетилетия са се променили много, затова не може да продължаваме да работим по същата схема“, са заявили и търговски експерти в Брюксел. За целта била нужна дълготрайна реформа.

За пример от ЕК дават страните от Персийския залив. От години те правят опит да навлязат мащабно на химичните пазари, а ОСП може да им помогне значително в това отношение, въпреки че днес те са в завидно финансово положение. „От такова подпомагане няма никакъв смисъл“, твърдят експертите на ЕК, цитирани от RBC daily

Плановете предвиждат също така комисията да взема предвид и оценките на Световната банка като бенчмарк за това, дали някоя страна има нужда от подобна подкрепа. Ако някоя държава има в продължение на три поредни години статуса „с високи доходи“ или с „доходи над средните“, тя автоматично трябва да отпадне от системата. Освен това новите предложения трябва да съдържат и конкретни идеи как ОСП ще помогне на съответната държава да повиши брутния си вътрешен продукт, както и да вземат предвид спазването на човешките права и опазването на природата.

В сегашния си вид системата се ориентира предимно към втората конференция за световната търговия от 1968 г. Тогава световните сили са си поставили целта да подпомогнат по-бедните държави. ОСП е доброволна мярка на ЕС, която включва около 6 400 продукта от около 10 000 тарифни позиции на ЕС; от тях около половината се ползват с безмитен достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още